Čitanje je korisnije nego što ste mislili

0
Pixabay.com

Svako ko je u životu pročitao bar jednu dobru knjigu, odlično zna da čitanje knjiga predstavlja jedinstveno, neponovljivo zadovoljstvo.  Nažalost, bez obzira na ovu činjenicu, druženje sa knjigom je postalo navika koja je poslednjih godina u sve većem opadanju, a glavni uzrok tome je svakako razvoj tehnologije i digitalnih medija. Navodimo vam neke od razloga zbog kojih bi ipak trebalo da odvojite vreme za pisanu reč.

Unapređuje vaše znanje

Jedna od glavnih prednosti čitanja knjiga jeste sticanje novih znanja. Knjige su bogat izvor informacija. Čitanje većeg broja knjiga iz iste oblasti produbljuje određenu tematiku, dok sa druge strane veći broj pročitanih knjiga o različitim temama proširuje vaše znanje iz različitih oblasti.

Proširuje rečnik

Čitanje poboljšava vaš rečnik i vaše jezičke i govorničke sposobnosti. Svaki put dok čitate knjigu nailazite na mnoštvo novih reči i izraza, idioma, fraza i stilova pisanja.

Unapređuje komunikacione sposobnosti

Poboljšanje rečnika i veštine pisanja dovodi do razvoja vaših komunikacionih veština. Što više čitate i pišete, to ćete biti veštiji u verbalnoj komunikaciji sa drugim ljudima.

Dobro je za mozak

Brojna naučna istraživanja dokazala su da čitanje ima mnoštvo pozitivnih efekata na ljudski mozak. Stalna mentalna stimulacija koju obezbeđujemo redovnim čitanjem knjiga, može sprečiti  razvoj demencije i Alchajmerove bolesti. Mozak je mišić, i kao i svi drugi mišići u našem telu mora da bude aktivan. Potreban mu je redovan trening da bi mogli da ga održimo jakim i zdravim.

Poboljšava pamćenje

Svaki put kada čitate knjigu upoznajete se sa samom radnjom knjige, likovima, njihovim ličnostima i njihovim karakterima, i sa još mnogim drugim elementima koji se opisuju u knjizi. Dok vaš mozak obrađuje sve ove podatke, vi u stvari vežbate svoje pamćenje i poboljašavate ga.

Razvija maštu

Što više čitate, to se više razvija vaša mašta. Kad god čitate knjigu, ona vas vodi u neki drugi, imaginarni svet. U tom novom, nepoznatom svetu vaša mašta funkcioniše na visokom nivou , jer se vaš um trudi da stvori sliku o svetu iz knjige.

Razvija kritičko mišljenje

Razvijanje veštine kritičke misli predstavlja jednu od glavnih kosristi čitanja knjiga. Veštine kritičkog mišljenja su ključne kada je u pitanju donošenje važnih odluka. Čitanje zahteva od pojedinca da razmišlja i obrađuje informacije na način na koji to drugi mediji, poput televizije, filma, muzike – ne mogu.

Poboljšava koncentraciju

Kada čitate knjigu, sva vaša pažnja je usmerena na ono što čitate. Vaše oči i vaše misli uranjaju se u priču, u njen sadržaj i detalje. Na taj način, postajete više fokusirani i poboljšavate svoju koncentraciju. Prema mišljenju stručnjaka, svega 20 minuta čitanja knjiga na dan dovoljno je da vašu koncentraciju i fokus dovedete do optimalnog nivoa.

Motiviše

Život je pun svakodnevnih izazova i prepreka. I dok se trudimo da odgovorimo na sve te životne izazove, često se umorimo i potrebna nam je dodatna doza motivacije. Čitanje inspirativnih knjiga o različitim životnim iskustvima ljudi, može biti odlična motivacija koja može da unapredi naše živote. Ovakve knjige vas ohrabruju i pružaju savete kako lakše da ostvarite sopstvene ciljeve.

Podstiče kreativnost

Čitanje vam otvara veliki prostor da oslobodite svoju kreativnost. Što više čitate, to ćete naučiti više novih stvari i više ćete razmišljati o njima. Te nove misli uvek podstiču naš um da ponovo otkriva život na inovativne i bolje načine. Tako počinjemo da gledamo na svet drugačijim očima, iz novih perspektiva, što će nas stimulisati da počnemo da tragamo za novim, kreativnijim rešenjima.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here