Citati iz Biblije na američkim puškama!?

0

Puške sa citatima iz Biblije: "duhovno transformisano vatreno oružje u službi Isusa Hrista"
 

Proizvođač optičkih nišana "Trijicon" iz Viksoma u Mičigenu ima višegodišnji ugovor vredan oko 66 miliona dolara za snabdevanje američke kopnene vojske i Marinskog korpusa SAD-a (samo marincima prodaju 800.000 optičkih nišana).

 

Američka vojna pravila izričito zabranjuju propovedanje bilo koje vere u Iraku i Avganistanu, a uvedena su baš da se spreči kritka da je rat koji vode protiv Al Kaide i iračkih pobunjenika "krstaški".

 

Trijicon je potvrdio da na optičke nišane koje isporučuje američkoj vojsci stavlja biblijske citate.

 

Citat iz Biblije na snajperu

Istim fontom i veličinom slova kao i oznaka modela, na Trijiconovim nišanima ACOG (Advanced Combat Optical Guides) piše recimo 2COR4:6, a to se odnosi na citat iz Novog Zaveta, druge poslanice Korinćanima, šesti stih: "Bog koji reče: Neka iz tame svetlost zasine, on zasvetli u srcima našim da nam spoznanje slave Božje zasvetli na licu Hristovu".

 

 

ili JN8:12 – dvanaesti stih osmog dela Jevanđelja po Ivanu: "Ja sam svetlost sveta; ko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svetlost života".

 

Tom Munson, direktor prodaje i marketinga u Trijiconu, kaže da su natpisi na nišanima "oduvek bili tu" i da njihovo stavljanje nije ništa pogrešno ni nelegalno, te da celo pitanje poteže grupa koja "nije hrišćanska".

Natpise Trijicon gravira na nišane u skladu s uputstvima osnivača kompanije Glina Bindona, veoma pobožnog hrišćanina iz Južne Afrike (poginuo 2003. u avionskoj nesreći).

 

Na slikama na internet stranici američkog Ministarstva obrane vide se irački vojnici koje obučavaju Amerikanci s puškama opremljenim "biblijskim nišanima".

 

"To je loše, to krši ustav i krši brojne savezne zakone", kaže Majkl Vajnštajn, bivši vojnik Ratnog vazduhoplovstva SAD-a, koji predvodi organizaciju "Military Religious Freedom Foundation" usmerenu na očuvanje odvojenosti crkve i države u vojsci.

 

On kaže da su brojni članovi njegove organizacije koji trenutno služe u američkoj vojsci uputili pritužbe na oznake na nišanima, a tvrdi i da su im onda njihovi zapovednici rekli da je oružje s tim nišanima "duhovno transformisano vatreno oružje u službi Isusa Hrista".

 

"Ovo je verovatno najbolji primer kršenja odvojenosti crkve i države u ovoj zemlji. To predstavlja doslovno nametanje fundamentalističkog hrišćanstva, kroz cev oružja, ljudima protiv kojih se borimo. Mi ohrabrujemo neprijatelja", kaže Vajnštajn.

 

Portparoli Kopnene vojske i Marinskog korpusa izjavili su da njihove službe nisu znale za biblijske oznake na nišanima, i da vojni vrh raspravlja hoće li, i koje će, korake preduzeti nakon što je cela stvar izašla u medije. Nije poznat tačan broj Trijiconovih nišana koje trenutno koristi vojska.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here