pixabay.com

Koliko god mislili da imamo kontrolu kada je konzumiranje čokolade u pitanju, često se ispostavi da smo bili u zabludi. Zbog čega je tako teško odoleti joj i koliko je čokolada zapravo zdrava?

Mlečna i bela čokolada su pune prerađenih šećera, soli i masti, zbog čega i jesu toliko ukusne i upravo zbog tih sastojaka razvija se zavisnost i potreba za kockicom više.

Što je hrana više prerađena, više stvara zavisnost. Nije utvrđeno zbog čega se to dešava, ali oni koji prave čokoladu znaju šta joj daje neodoljiv ukus, pa tako mlečna čokolada ima mnogo više šećera nego bilo koja namirnica koja prirodno sadrži šećer. Zato ne čudi da čokolada izaziva veću zavisnost od ostalih proizvoda.

Crna čokolada nije toliko popularna, jer ne sadrži šećer i mleko. Mlečna čokolada stimuliše receptore ukusa, koji podstiču proizvodnju dopamina, koji se još naziva i hormon sreće, pa joj se zbog tog osećaja stalno vraćamo.

Ovde ne pomaže ni dobra samokontrola, jer na bliski susret sa čokoladom mozak odmah reaguje u želji za dozom dopamina i šalje signal da je ona dobra za vas.

Konzumiranje čokolade pojačava verovatnoću da će neuroni koji proizvode dopamin prestati to da čine u zdravoj meri i da će uvek očekivati podsticaj u obliku čokolade.

Zbog toga se čokolada pretvara u neku vrstu droge, jer što je više jedete, to vam više treba. Isti slučaj je i sa belom čokoladom, koja tehnički i nije čokolada, jer u njoj nema kakaoa.

Kako iskoristiti čokoladu za poboljšanje zdravlja

Jedina čokolada koja je dobra za zdravlje je crna čokolada, jer je puna dobrih hranljivih materija. Kakao koji se koristi za pravljenje čokolade sadrži veliki broj biljnih bioaktivnih jedinjenja koja se zovu polifenoli, a prah od kakaoa u sebi sadrži 50 miligrama polifenola po gramu.

Kada kupujete čokoladu, obratite pažnju koliki procenat kakaoa sadrži, što je procenat veći, to je bolje.

Zašto je čokolada dobra za zdravlje?

Sadrži antioksidanse

U crnoj čokoladi nalazi se veoma visoka koncentracija kvercetina, vrste antioksidansa, koji je dobar za sprečavanje određenih bolesti, jer ima sposobnost da uništava slobodne radikale.

Ima protivupalna svojstva

Ova čokolada ima protivupalno delovanje, što može biti korisno u sprečavanju razvoja kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

Dobra je za srce i pluća

Crna čokolada sadrži velike količine teobromina, jedinjenja koje se nalazi u mnogim proizvodima i deluje tako što opušta arterije i smanjuje krvni pritisak, pa samim time smanjuje i rizik od srčanih bolesti.

Osim toga, crna čokolada u sebi ima i teofilin, koji poboljšava rad srca i pluća.

Ima pozitivan uticaj na učenje

Flavanoli koji se nalaze u crnoj čokoladi podstiču protok krvi u mozgu i mogu da poboljšaju pamćenje i učenje.

Podiže nivo raspoloženja

Veliki broj studija ustanovio je da crna čokolada podiže raspoloženje. Uzrok tome su najverovatnije njen ukus i psihoaktivna jedinjenja koje sadrži. U njoj ima i kofeina, pa je dobra i za održavanje budnosti.

Crna čokolada ipak nije čudotvorna

Iako je dobra za zdravlje u određenoj meri, crna čokolada ne može da se uporedi sa povrćem i voćem, osim toga, i ona je puna masti, kalorija, kofeina i sadrži šećer.

Nutricionisti predlažu da se ipak obrati pažnja na unos crne čokolade. To bi značilo da ne bi trebalo jesti više od 50 grama ove poslastice dnevno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here