EPA/Salvatore di Nolfi
Noam Čomski

Američki filozof i teoretičar Noam Čomski poznat po kritikama na račun američke spoljne politike i NATO bomabrdovanja Jugoslavije, rekao je da nije bio protiv nezavisnosti Kosova, već protiv NATO bombardovanja, prenosi “Albanijan post”.

– O situaciji na Kosovu 1998 i 1999. godine, znamo mnogo, jer je Kosovo bilo puno posmatrača OEBS koji su pisali detaljne izveštaje o tome šta se dešavalo. Postojali su redovni nivoi kriminala – rekao je on.

“SAD su odlučile da ‘okupiraju’ Srbiju”

Čomski je naglasio da su u to vreme vojni sukobi između OVK i Jugoslovenske vojske eskalirali do većih razmera. Kako je rekao, za prve iskre sukoba kriva je OVK, a “Srbi su zadali težak udarac”.

– Dešavalo se to da su gerilci OVK ušli na Kosovo iz Albanije i ubili veliki broj ljudi. Srpska reakcija je bila brutalna, i oni su ubili još više ljudi. Tači i vođe OVK su otvoreno izjavili da im je cilj da izazovu reakciju Srba kako bi pre ili kasnije došlo do reakcije NATO. To se dešavalo do marta 1999. godine – nastavio je on.

Govoreći o pregovorima u Rambujeu, Čomski je rekao da je bilo “prostora za razgovore”, ali da su SAD odlučile da “okupiraju Srbiju”.

– U martu su bile rasprave u Rambujeu, bilo je nekih predloga na stolu, među njima je bilo prostora za pregovore. Sjedinjene Države su odlučile da izvrše invaziju znajući da će to u velikoj meri povećati zločine. SAD su počele bombardovanje, Srbi su reagovali na terenu kako je predviđeno, velika zverstva su se desila za 78 dana – rekao je on.

“Srbi na Kosovu treba da imaju ‘stepen autonomije'”

Prema njegovim rečima, dogovor koji je postignut bio je kompromis između onoga što je bilo na stolu u martu.

– Pokolj je bio nepotreban. To je bio planirani ishod NATO invazije. Prigovorio sam na ovo. Kosovo, njegov status, mora odrediti njegovo stanovništvo. Ogromna većina je želela nezavisnost, tako da je došlo do toga – naveo je Čomski.

Što se tiče dijaloga Kosova i Srbije, naglasio je da se bez snažnog međunarodnog opredeljenja teško može doći do trajnog rešenja.

– Postoje dva elementa u ovome. Jedno je šta se dešava između Kosova i Srbije. Drugo je pitanje da li međunarodna zajednica može imati konstruktivan stav – istakao je.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu treba da se organizuju po nekom “federalnom” modelu sa “stepenom autonomije”.

– Na Kosovu treba da postoji nekaj vrsta federalnog aranžmana sa stepenom autonomije za srpske delove. Mislim da je to ono što treba da se desi. Ovo opet zahteva oba ista faktora. Prvo mora da postoji dogovor na terenu, između Kosovara i Srba, a to se ne dešava – naglasio je Čomski.

4 COMMENTS

  1. Ovo pise albanska stampa onako kako oni zele da bude.Comski je bio protiv bombardovanja i nezavisnosti TZV Kosova.Kako moze jedna pokrajina u sastavu Reepublike Srbije da proglasi nezavisnost.Comski je u stvari drugi Soros. aponent zapadne politike.Sto Comski ne priznaje Texasu nezavisnost koju on trazi decenijama.Albanci mogu da pisu sta hoce nece im stari bajdancic zameriti

  2. Naravno da nema dogovora neće ga ni biti jer amerika albancima stvara vojsku koja je zabranjena po svim sporazumima
    U Kumanovskom sporazumu stoji da će na područja sa srpskim življem da se vrati srpska policija 🇷🇸🇷🇸🇷🇸
    Zašto to amerika ne dozvoljava
    Sve što se dogovori i stavi na papir kao ugovor to amerika i NATO zemlje ne poštuju
    Znači nema dogovora
    Sva infrastruktura na Kosovu i Metohiji i sve fabrike i svi rudnici su građeni srpskim parama
    Srbija i danas te kredite plaća
    A albanci otimaju
    Zapad to vrlo dobro zna
    I šta zapad radi …pomaže da albanci stvore vojsku da mogu novi rat da prave
    To ja tako vidim

  3. Znači Kosovo može,Dombas i Krim ne može,Katalonija ne može,Korzika ne može,Severna Irska ne može.E pa malo morgen,što bi rekao Milošević.

  4. Ameri mogu biti zahvalni Milosevicu sto nije prihvatio njihov predlog, i vukao granice kako hoce – samo da im da jednu bazu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here