“Čopor” bez mane i straha

Vestionline
0
Lična arhiva
Vicešampioni 2014. godine: Igrači Vukova sa Vasom Despotovićem, vlasnikom Beo Exporta, koji je bio sponzor Avala kupa

Nakon nekoliko godina pauze i igranja lige malog fudbala na drugim lokacijama Zapadnog Sidneja, Avala kup se 2013. godine vratio na tradicionalno poprište – na terene Boniriga, gde se ovaj turnir održavao zadnje dve decenije.

Povratkom na stari teren obnovila se i popularnost ovog takmičenja, pa su nastale i neke nove ekipe. Jedna od njih su i Vukovi, čije je temelje udario Ivo Spasić registrujući ekipu prvi put za Avala kup 2013.

Ivinoj družini je bilo potrebno ime koje najbolje odražava timski mentalitet i istrajan i neumoran stil igre. Imajući u vidu da je vuk neustrašiv, da se nikada ne predaje i ne gleda iza sebe, Vukovi su bili logičan izbor imena.

Taj prvi sastav Vukova mahom je bio sastavljen od mladih fudbalera iz lokalnih amaterskih klubova, kao i nekolicine renomiranih igrača kao što su Milorad Simonović i Marko Ješić, koji je baš te godine pred kraj takmičenja na Avala kupu sklopio ugovor sa članom Premijer lige Hongkonga, Sun Pegasus FC. Reklo bi se, eto, da je sportski duh Vukova uveliko doprineo Marku da se odluči na ovaj važan korak u karijeri, tokom koje je igrao i za mladu reprezentaciju Australije, za Njukastl Džetse, koji su član A lige, a od 2015. ređa uspehe s Markonijem… Naravno, Vukovima je u debitantskoj sezoni u Avala kupu pomogao da se domognu polufinala…

Sve zadivili

Praksu regrutovanja bivših i sadašnjih profesionalnih fudbalera uspešno je započeo osnivač ekipe Ivo Spasić, a poslednjih nekoliko godina dirigentsku palicu je preuzeo golman Petar Popović, koji podjednako uspešno vodi neustrašive Vukove. Ova ekipa se, naime, za šest takmičarskih godina svaki put plasirala u razigravanje, pet puta prošla u polufinale i dva puta u finale.

Neretko su imali i najbolje igrače lige – 2014. MVP je bio Marko Ješić, a naredne 2015. Milorad Miki Simonović.

Najveći podvig u svojoj istoriji Vukovi su ostvarili 2015. godine u preliminarnom polufinalu protiv Velebita, kad su zaigrali sa samo pet igrača – dvojicom manje nego što je potrebno. Rival, tadašnji kandidat za titulu, izašao je na teren u kompletnom sastavu, ali su Vukovi trijumfovali sa 1:0 pogotkom Nikole Stanojevića. Ovakav podvig gotovo se i ne pamti u dve decenije dugoj istoriji Avala kupa, pogotovo u tako važnoj utakmici. Spoj iskustva i mladalačke snage i izdržljivosti omogućili su Vukovima da ostvare tu neverovatnu pobedu sa čak dva igrača manje. I tada su opravdali renome “čopora neustrašivih vukova” i istrajali do kraja u najtežem meču.

Penalima do trofeja

Momci u zelenim dresovima su se te 2015. godine okitili titulom osvajača Avala kupa. Tada je hrabrim Vukovima i sreća bila naklonjena – u polufinalu s Ravnim kotarima i u finalu sa RS Krajinom oba puta su pobedili nakon penal-lutrije.

Novi Avala kup – nova priča…

– Čini se da će ovogodišnje takmičenje biti jedno od najkonkurentnijih u poslednjih nekoliko godina, s mnogim poznatim ekipama koje su pojačale svoje redove. Tu su i neke nove ekipe sa više nego solidnim igračkim kadrom. Mi smo sastavili snažnu ekipu i nadamo se da ćemo opravdati očekivanja, kao jedan od favorita i tim koji uvek ima zapažene rezultate. Jedva čekamo početak Avala kupa, da vidimo kako će se sve odvijati – izjavio je vođa Vukova Petar Popović.

Plasman

2013. 4. mesto

2014. 2. mesto

2015. 1. mesto

2016. top 8 (plej-of)

2017. 4. mesto

2018. 3. mesto

Najpoznatiji igrači

– Marko Ješić
(Nenjcastle Jets, Sun Pegasus, Rockdale, Australia Socceroos)

– Milorad Simonović
(Bonndžrigg Njhite Eagles, Blacktonjn United, Marconi, Mounties Njanderers)

– Nikola Zonjić
(Bonndžrigg Njhite Eagles)

– Nikola Stanojević

Tim

Igrački kadar Vukova iz godine u godinu baziran je na jednostavnom receptu – mešavini iskustva i mladosti. Takva formula primenjena je i sada, uoči predstojećeg Avala kupa koji počinje 26. septembra. Povratnik u tim nakon povrede je dugogodišnji igrač Belih orlova iz Boniriga Nikola Zonjić, a njemu se pridružio bivši igrač Boniriga Stevan Ilić. Pored njih okosnicu tima će činiti igrači FK Beograda, koji se takmiči u Južnom Distriktu, na čelu sa golmanom Petrom Popovićem.