EPA-EFE

Dr Slobodan Gajić, internista i kardiolog, kaže za “Vesti” da je svaki od virusa poput korone, koksakija, gripa, veoma opasan za naš organizam, zato što oni mogu delovati kao sistemske bolesti.

– Ovi virusi, pored osnovnih problema koje prave, kao što su povišena temperatura, umor, malaksalost, bol u grlu, mišićima i zglobovima i suvi kašalj, mogu da izazovu i oštećenje nekih veoma bitnih organa srca, bubrega, pluća, često i štitne žlezde, a dovode i do vrtoglavice zato što napadaju jedan deo osmog moždanog živca – kaže ovaj lekar.

On napominje da osim toga, virusi koje je naveo veoma često dovode do oštećenja sluzokože i prave put za ulazak bakterijske infekcije, što može da dovede do “superinfekcije”.

– Kada krene običan grip posle njega mogu uleteti pneumokoke ili neke druge bakterije u čovekov organizam i dovesti do veoma ozbiljnih komplikacija kao što su upale pluća – priča dr Gajić.

Najvažnije je, kako ističe, da kada pacijent ima virusnu prehladu, ne dođe do virusne upale pluća koja se ne može lečiti, jer nema adekvatne medikamentne terapije. Situacija je, kaže, drugačija kod bakterijskih infekcija, jer ih uspešno leče antibiotici.

– Zato je kod virusa bitno odležati pet do sedam dana, ne dozvoliti pad imuniteta da se on ne raširi. U tom slučaju treba uzimati dosta tečnosti, polivitaminsku terapiju, vitamine C i D i piti paracetamol kako bi se spuštala temperatura i prestali bolovi u mišićima.

U osvrtu na Covid-19, naš sagovornik je mišljenja da će taj virus kao i virusni grip, nastaviti da cirkuliše među ljudima.

– Verovatno će menjati svoj oblik, ali ne verujem da će biti u tolikom stepenu raširenosti i teških slučajeva, odnosno teških kliničkih slika. Već smo dovoljno vakcinisani, dovoljno puta preležali, tako da smo stekli i neki svoj imunitet, a i virus je u svom delovanju, verovatno već oslabio. Mislim da će i ubuduće biti korone, ali ne sa tolikim komplikacijama i stepenom zaražavanja. Biće kao neka vrsta gripa verovatno sezonskog karaktera i dovoditi do nekih drugih komplikacija, ali ne u meri u kojoj je to činio do sada – ocenio je on.

Inače, kako objašnjava, virus korone je doneo dosta štete, veliki broj umrlih, ali i dosta onih sa oštećenjem organa.

– Kao kardiolog mogu da vam kažem da imam dosta pacijenata sa postkovid komplikacijama. Virus je dosta delovao i na baroreceptore koji učestvuju u regulaciji krvnog pritiska, a na osnovu onoga na šta se žale i pregleda, mogu da vam kažem da povećan krvni pritisak ima ženska populacija i to ona dosta mlada koja bi, zbog godina života, trebalo da ima niže vrednosti. Krvni pritisak kod žena uglavnom raste posle 55, 60. godine, a meni se javljaju pacijentkinje koje imaju 40 ili 42 godine i ozbiljne skokove pritiska, tako da im se mora uvesti terapija – prenosi nam svoja iskustva i napominje da se dosta pacijenata žali na vrtoglavice i brzi zamor.

Važno je biti obazriv

Od majmunskih boginja, kako kaže Slobodan Gajić, ne treba da strepe oni koji su primili vakcinu protiv velikih boginja.

– Treba da se pripaze mlađe generacije. Videćemo stepen širenja, kliničku sliku, ali u svakom slučaju se treba pripremiti i biti obazriv. Koronu smo prvo olako shvatili, a već sada vidimo i debele propuste i komplikacije kod ljudi koji su je preležali – kaže on.

Dr Slobodan Gajić je, upitan sledi li čovečanstvu obistinjenje nekih crnih prognoza o još težim bolestima u budućnosti, kaže da treba biti na velikom oprezu.

– Ne treba se nikako opuštati, ni što se korone tiče, a ni eventualno nekih novih virusa koji bi mogli da se pojave – naglasio je ovaj lekar.