EPA-EFE/SERGEI ILYIN/KREMLIN POOL
Vladimir Putin

Hvaljen i osporavan, nepredvidiv i, po mišljenju Zapada, opasan, ruski predsednik Vladimir Putin za poslednjih desetak dana uspeo je da potrese dobar deo planete, da, kako navodi Amerika, ujedini Evropu, ali i da fokus svetske javnosti premesti sa punktova za vakcinaciju na ukrajinski front. Pre nego što je pre više od dve decenije došao na čelo Rusije, Putin je bio načelnik FSB (bivši sovjetski KGB). Mnogi smatraju da je upravo “u krilu” KGB, naročito tokom službe u Istočnoj Nemačkoj od 1985. do 1990. godine, politički sazreo. To mu je pomoglo da, dolaskom na čelo devastirane zemlje 2000. godine, posle Borisa Jeljcina, od prvog dana uvede gvozdenu pesnicu vlasti. Danas, kada je zbog nedavnih sukoba u Ukrajini označen kao agresor, novi Hitler i zločinac, teško mu je da se opravda da drugačije (možda) nije moglo. Za način na koji je rešavao pitanje Gruzije, Krima, Ukrajine i Čečenije, deo svetske javnosti definiše ga kao diktatora, glavnog geopolitičkog neprijatelja Amerike, borca protiv zapadne hegemonije. Nemilosrdan je bio i prema mnogim ruskim oligarsima, a spekuliše se da je naložio i trovanje ruskih disidenata u Velikoj Britaniji. Da li je taj manir da mora da se “zavede red” preneo i na svetsku političku scenu? Strog ili pravičan, autokrata ili patriota, krivac ili heroj prilika na Istoku Evrope, ko je zapravo Vladimir Vladimirovič Putin?

Rođen je 1952. godine u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, kao jedino preživelo dete u porodici. Maleni Volođa, kako ga je majka zvala, bio je “dečak koji ne prašta onima koji ga izdaju” i žarko želeo da postane špijun, jer “špijuni dobijaju ratove, ne vojska”. Možda je upravo tu postavio doktrinu vladavine, koju mnogi smatraju tvrdom. Po završetku studija prava, angažuje ga KGB, a oni koji su ga poznavali tada tvrde da je uvek bio diskretan, zatvoren, teško pristupačan. I sada je malo onih kojima veruje, a jedan od retkih je ministar vojni Sergej Šojgu. Rivali ga zovu “čovek od leda”, jer je preživeo pet pokušaja atentata.

Naizgled blagi Putinov pogled, parališe kad se nađete u njegovoj blizini, pa je to možda potvrda njegove autoritativne moći. Putin retko govori o sebi, sa saradnicima priča tiho, mada oštrim opaskama ume da “počisti” neistomišljenike. Mnogi ga smatraju ekscentrikom, jer ide u osamu u Sibir, obožava ribolov, igra hokej i trenira džudo u šest sati ujutro. Nije tajna da mrzi internet, ne pije kafu već sibirski Ivan čaj i na radnom stolu drži malahit, kamen nade, uspeha i zdravlja. Nije tajna ni da voli žene. Sa suprugom Ljudmilom bio je u braku tri decenije i ima ćerke Mariju i Katerinu, ali je imao i mnogo ljubavnica, čak i po 30 godina mlađih od sebe. Misao da se “snagom uma može pobediti i najjači neprijatelj”, koju je izrekao 1976. godine kao šampion Lenjingrada u džudou, važi i danas – za mnogobrojnije i moćnije političke rivale. A ko će izaći kao pobednik, pokazaće vreme.