Na današnji dan rođen je Alfred Hičkok, britanski filmski reditelj. Najpoznatiji je po filmovima iz žanra trilera. Svojom originalnošću i vizionarstvom uticao je na velik broj filmskih reditelja, producenata i glumaca.

Alfred Hičkok rođen je 13. avgusta 1899. u Lejtonstounu, London, u porodici irskih katolika kao drugi sin i najmlađi od troje dece piljara Vilijama Hičkoka i Eme Džejn Hičkok. Neko vreme školovao se u katoličkom internatu u Londonu. Jednom je izjavio da je u detinjstvu bio usamljen i prezaštićen.

Kada je imao 14 godina, umire mu otac i mladi Alfred napušta koledž svetog Ignjatija da bi se upisao u pomorsko-inžinjersku školu. Nakon što je uspešno diplomirao postaje crtač planova i dizajner oglasa u jednoj kompaniji.

Počinje da se interesuje za fotografiju i film. Godine 1920. dobija posao u filmskoj kompaniji Gejnzboro Pikčers kao dizajner i pisac međunaslova za neme filmove, a pet godina kasnije producent Majkl Bolkon daje mu priliku da režira svoj prvi film Vrt zadovoljstva.

Zahvaljujući brojnim mogućnostima koje je pružala nova umetnost te njegovom nesumnjivom talentu, Hičkok munjevito napreduje. Njegov treći film Stanar: Priča o londonskoj magli nastaje 1927. i njime stiče ugled majstora trilera.

Godine 1926. ženi se sa Almom Revil, bliskom saradnicom, i dve godine kasnije dobijaju ćerku Patrišu. Alma je bila Hičkokov najbliži saradnik. Napisala je scenarije za nekoliko njegovih filmova i učestvovala kao asistent reditelja u svim njegovim filmovima.

Godine 1929. Hičkok započinje rad na Uceni, prvom britanskom zvučnom filmu. Sledi serija filmova od kojih se izdvaja Trideseti devet stepenica (1935), smatran za najbolji film iz ranog perioda stvaralaštva.

Hičkokov talenat i uspeh privlače pažnju Holivuda pa ga producent Dejvid O. Selznik ubrzo poziva da snima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rebeka iz 1940. prvo je Hičkokovo američko ostvarenje, iako se radnja odvija u Engleskoj a film je snimljen po romanu engleske književnice Dafne di Morije. Iste godine osvojio je Oskar za najbolji film i najbolju crno-belu fotografiju, a imao je još 9 nominacija.

Ranih 40-ih godina Hičkok snima žanrovski raznovrsne filmove u rasponu od romantične komedije Gospodin i gospođa Smit (1941) do mračne i uznemirujuće „Senke sumnje“ (1943), jedan od njegovih najomiljenijih filmova.

Začaran (1945) bavi se u to vreme pomodnom psihoanalizom i sadrži slavnu scenu sna koju je osmislio Salvador Dali. Ozloglašena (1946), spaja na filmu dvoje u ono vreme vrlo popularnih glumaca: Ingrid Bergmana i Kerija Granta.

Konopac (njegov prvi film u boji) snimljen je 1948. Godine, Ovde Hičkok eksperimentiše sa tzv. desetminutnim kadrom. Radnja filma U znaku jarca (1949) smeštena je u Australiju devetnaestog veka i u njemu se takođe koristi navedeni postupak, ali mnogo diskretnije. Filmom Nepoznati iz Nord-ekspresa (1951) Hičkok kombinuje najbolje iz svih svojih do tada snimljenih filmova.

Slede tri izuzetno popularna filma, sva tri sa Grejs Keli u glavnoj ulozi. Nazovi M radi ubistva (1954), Prozoru u dvorište (1954) – nominovan za četiri Oskara, kao i Drž’te lopova (1955); iste godine snimio je vrlo zanimljivu crnu komediju Nevolje s Harijem.

Naredne godine ponovo režira dva filma. Najpre rimejk sopstvenog filma iz 1934 – Čovek koji je suviše znao (1956) i jedini film sa Henri Fondom – Krivo optužen (1956).

Godine 1958. snima Vrtoglavicu, film koji mnogi smatraju njegovim remek-delom. Preostala tri u tom izuzetno uspešnom kvartetu filmova su Sever-severozapad (1959), Psiho (1960) i Ptice (1963).

Potonja dva filma su naročito poznata po nekonvencionalnoj muzičkoj pratnji kompozitora Bernarda Hermana: u Psihu vrišteći zvuk žičanog instrumenta u sceni ubistva pod tušem definitivno pomera granice u filmskoj muzici, dok su Ptice u potpunosti ispraćene konvencionalnim muzičkim instrumentima pri čemu se prvi put u komercijalnom filmu koristila elektronska muzika.

Navedena dela su poslednji Hičkokovi veliki filmovi posle kojih njegova karijera kreće silaznom putanjom.

Po njegovom životu i delu 2012. snimljen je film Hitchcock, sa Entoni Hopkinsom i Helen Miren u glavnim ulogama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here