Čovek najtužniji u 48. godini

0

Londonski naučnici su napravili dijagram koji predstavlja raspoloženje tokom života, a liči na latinično slovo U, jer je raspoloženje na visokom nivou u mladosti, u srednjem dobu na niskom, da bi se u starosti linija opet vinula nagore.

 

Istraživanje je obuhvatilo dva miliona ispitanika širom sveta, od Albanije do Zimbabvea, a analizirani su podaci o depresiji, anksioznosti, mentalnom i telesnom zdravlju.

 

U proseku, čovek se najlošije oseća u 48. godina života, s tim što postoje razlike među regionima – prosečan Britanac se najlošije oseća u 36. godini, a Portugalac u 66. godini.

 

Jedno od objašnjenja zašto je osoba u srednjim godinama sklona depresiji jeste da shvata da neće uspeti da ostvari sve svoje težnje i da uradi sve što je tokom života planirala i želela.

 

Drugi razlog bi mogao biti to što, kako godine prolaze, sve više ljudi koje znamo umire, što nas neminovno navodi na razmišljanja o sopstvenoj prolaznosti i smrti.

Naučnici smatraju da je oko 60. godine čovek ta pitanja razrešio sa samim sobom i tada nastupa miran period.

 

Najbolja vest, tvrde stručnjaci, jeste da, ako doživite 70. godinu relativno dobrog zdravlja, osećaćete se srećno poput dvadesetogodišnjaka.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here