MN Press

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović u specijalnom izdanju klupskog podkasta “Pick ‘N’ Talk” pričao je o brojnim nepoznatim detaljima iz karijere u FMP i klubu sa Kalemegdana, a osvrnuo se i na odlazak Saše Obradovića sa klupe crveno-belih.

U nedelju je postalo poznato da je legendarni Zvezdin košarkaš dobio spor sa klubom koji će morati da mu isplati iznos koji je trebalo da dobije za obe godine ugovora.

– Prošlo je nekoliko trenera za vreme mog mandata, a svaki je ostavio pozitivan trag. Počevši od Svetislava Pešića sa kojim i dalje imamo kontakte i od kojeg dobijamo savete. Mislim da nam je mnogo ranije nego što je trebalo i mislim da to nije bilo zasluženo, ‘izgoreo’ Dušan Alimpijević, a to je to nestrpljenje kod naše publike. Mislim da je i Milan Tomić obavio sjajan posao, a najbolji i najveći posao do sada je obavio Dejan Radonjić. Žao mi je što je sa Obradovićem kratko trajalo, ali nažalost to je moralo da se dogodi i dalje na tu temu ne bih više da pričam, čuvajući i Zvezdu i Sašu kao legendu Crvene zvezde – rekao je Čović.

Prvi čovek crveno-belih je naglasio da je konačan cilj da Crvena zvezda bude ravnopravna u smislu dobijanja dugogodišnje licence Evrolige.

– Mislim da će se dogoditi određene transformacije, videli ste da se već razgovaralo o novom formatu Evrokupa. Da li će biti 18 ili 20 klubova, da li će to biti prva i druga liga Evrope, videćemo. Ne treba mnogo mudrosti da se zaključi da cela firma EKA putuje u tom pravcu. Nama je cilj da tu budemo trajno i suvlasnici i iskreno, zašto bismo to krili, radimo intenzivno na tome. Toga nema bez rada, navijača i dobre organizacije, a mislim da mi sve tri te stvari imamo.

Dotakao se i budžeta kluba sa Kalemagdana…

– Naš maksimalni budžet nikada nije prešao, a kada kažem maksimalni, mislim na prvi tim i mlađe selekcije i sve što se radi tokom godine. Taj budžet nikada nije prešao 7.2 miliona evra. Od toga je 40 do 50 odsto prvi tim. U našim prihodima, u punjenju budžeta, država nije prešla 30 odsto. Sve ostalo smo obezbedili kroz sezonske karte, dnevne karte, marketinške aktivnosti, transfere i kroz sponzore koji nisu državna preduzeća. Usled više sile, globalne pandemije, ove sezone uskraćen nam je prihod od između 2 i 2 i po miliona evra – kaže Čović i nastavlja:

– Da li ćemo uspeti da dosegnemo budžet od 10, 20, 30 miliona… Nisam siguran. Zato koncept treba da nam bude na domaćim igračima, da imamo dva, tri ili maksimalno četiri stranca. Mislim da cela naša košarka treba da doživi transformaciju u tom delu. Mislim da treba da ojačamo Košarkašku ligu Srbije. Imamo regionalnu ligu i imaćemo je dokle god za to postoji interes. Imamo i drugu ligu koja se dobro pokazala u ovoj organizaciji sa balonima. Što se tiče domaće lige treba ograničiti broj stranaca i broj godina za pojedine igrače. Na primer, ne više od dva stranca i ne više od dva, tri ili četiri igrača starija od 28 ili 29 godina. To je moj radni predlog, pri tom mora da se vodi računa, ako naši timovi iz KLS-a treba da budu konkurentni u drugoj ABA ligi, a druga je kao i prva, možeš da imaš 15 stranaca, onda nećemo biti konkurentni pa onda treba preduzeti i određene mere i na regionalnom nivou.

Pričao je Čović i na čiji predlog je Željko Obradović za vreme njegovog predsedničkog mandata u KSS postavljen za selektora, počecima u FMP, Fajnal-foru u Beogradu 2018…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime