youtube/ Jutarnji Program TV HAPPY
Nebojša Čović

Bivši šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže da su određene sile iz međunarodne zajednice uvek težile da počepaju srpsko jedinstvo i da Srbi na izborima na KiM idu u više kolona, da to pokušavaju i danas i zato poziva Srbe na KiM da prevaziđu stranačke i političke razlike i na izbore izađu jedinstveni.

– Moj apel je da se lični nesporazumi i međusrpski konflikt sada moraju staviti po strani, da Srbi moraju da pokažu jedinstvo i da izađu u što većem broju na izbore 6. oktobra  – rekao je Čović za Tanjug.

Čović smatra da “fantomske varijante” političkog organizovanja, koje nisu u koordinaciji sa Beogradom nemaju neke izglede na izborima i da iza njih stoji borba za uticaj i novac.

On tako ocenjuje i politički angažman i poruke kandidata koalicije Sloboda za kosovskog premijera, Nenada Rašića.

Čović je pozvao i sve interno raseljene osobe sa KiM koji trenutno žive u Srbiji, a njih je oko 200.000, da odu na Kosovo i Metohiju i da glasaju.

Otežavajući faktor za Srbe na predstojećim izborima je i to što Albanci uz pomoć međunarodnog faktora, u ovom slučaju OEBS-a, onemogućavaju Srbe koji nemaju kosovske lične karte da glasaju .

– To će se sigurno odraziti na rezultate izbora i to je takođe smišljeno da se smanji broj glasača srpske nacionalne zajednice – naveo je on i dodao da će broj glasača smanjiti i tenzije koje dižu određene albanske strukture,zastrašivanje Srba i stalne patrole kosovske policije.

Napominje da u samom albanskom političkom jezgru vlada velika panika, jer istraživanja javnog mnjenja govore da LDK Ise Mustafe ima oko 29 odsto podrške, sa tendencijom daljeg rasta, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija 24 odsto sa tendencijom rasta, PDK Kadrija Veseljija 21 odsto, a da stranka Ramuša Haradinaja ima 13 odsto.

– Odatle treba zaključiti zašto Haradinaj daje radikalne izjave, pokušavajući da se predstavi kao arhitekta, branitelj nezavisnog Kosova – naveo je Čović.

Podseća da će OEBS imati dosta posmatrača na predstojećim izborima na KiM i da bi trebali da budu realni posmatrači, a ne “dodavači”.

– Kada kažem”dodavači”, oni ne treba da budu oni koji ubacuju listiće u kutije i diktiraju određene procente. Praksa i rad na tim poslovima me je uverio u činjenicu da ništa ne možemo da im verujemo. Zato Srbi treba da izađu u što većem broju i da se čuvaju raznih provokacija – naglasio je on.

Srpsko jedinstvo, smatra, danas na KiM je posebno važno, te da morahju da se prevaziđu stranačke i političke razlike.

– Kada je u pitanju KiM, tu moramo da imamo maksimalno jedinstvo, bez obzira na sve blagodeti koji mogu da im ponude oni koji brzo dolaze do keša trgujući drogom i oružjem – zaključio je Čović.

1 COMMENT

  1. Neverovatno.Pa zar jemoguće da se OEBS tako ponaša.Ne verujem.To jeipak organizacija pod nadzorom EU a EU je za poštovanje demokratijei ljudskih prava.Ovi Srbi što su proterani s Kosova,pa oni nemaju ta prava.Po EU i OEBS načelima njima se ukidaju sva prava pa čak i ona da su ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here