print screen/RTS

Meštani Rakite u istočnoj Srbiji nemaju crkvu, već samo crkveno zvono, ali ne žele ni montažnu donaciju Direkcije za veru Republike Bugarske, koja je trebalo da do Aranđelovdana bude postavljena u ovom selu.

Mesto je našla na privatnom posedu, ali ne i crkveni blagoslov, jer nadležna eparhija to odbija pošto ne zna o čemu je reč.

Žitelji Rakite, poznati po tome što su telima branili izgradnju mini-hidroelektrane u svom selu, kažu da nije problem vera već moguća korupcija, vezana za ovaj objekat.

Crkva je, kako kaže zamenik predsednika Mesne zajednice Rakita Mile Nikolov, stigla još letos, a to je uradio, prema njegovim rečima, njihov komšija, inače odbornik u Babušnici Saša Zlatanov, koji je “doveo i investitora mini-hidroelektrane.

– Nas niko nije pitao hoćemo li tu crkvu, za koju smo saznali da se radi za 5.000 do 6.000 evra kod nekog privatnika, a sada kažu da košta 17.000 evra. Kažu i da je to donacija iz Bugarske, ali zašto nisu pitali meštane Babušnice šta im je najneophodnije da daju, a ne šta oni hoće – priča Nikolov za “Vesti” i dodaje da je tu reč o pranju novca i korupciji.

Crkva je, kako nam objašnjava, od nedelje na privatnom posedu, i to na zemljištu nekog Beograđanina, koga su našli i od njega otkupili parcelu, a da Eparhija niška ne zna ništa o tome. Ističe i da je u Rakiti pokrenuta peticija protc crkve, koju je potpisalo 60 od 140 meštana.

Lokalni odbornik u babušničkoj vlasti Saša Zlatanov iz Kulturno-informativnog centra bugarske manjine, inače inicijator postavljanja crkve, uzvraća da nije reč ni o kakvoj korupciji, već da je deo meštana protiv svega što treba da se uradi u Rakiti.

– Neka veruju i da sam toliko moćan da mogu da dovedem MHE i prevarim državu. Rakita skoro čitav vek nema crkvu, jer je davno srušena , pa je 60-ih pokrenuta inicijativa za izgradnju, ali se zbog zabrane komunističkih vlasti to nije desilo, imali smo samo donirano crkveno zvono. Onda smo se obratili Direkciji u Bugarskoj, koja je u rangu ministarstva, i prošle godine je krenula realizacija naše ideje – objašnjava Zlatanov za “Vesti” .

On dodaje da je crkva doneta u Zvonce, gde ju je, prema njegovim tvrdnjama, otac Mardarije iz obližnjeg Poganovskog manastira osveštao. Sada je na privatnom zemljištu, jer je nekadašnja crkvena parcela data osnovnoj školi.

– Eparhiji niškoj smo poslali zahtev za blagoslov, ali je on zaveden tek dan uoči Aranđelovdana – tvrdi Zlatanov.

Iz Eparhije su ranije rekli da nisu ni dobili molbu za postavljanje montažnog hrama, već su ceo slučaj, saznali iz teksta Južnih vesti.

Mini-selo

– Nama izgleda sve nameću mini, mini-hidroelektranu, sad mini-crkvu, pa da sve bude mini, da uzmemo ove preostale žene u selu, iako su starije da im obučemo mini-suknje – kaže šaljivo Mile Nikolov.