youtube/printscreen
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Može se očekivati da SPC napiše novi zakon o slobodi veroispovesti kaže advokat Nikola Martinović.

Kako prenosi RTCG, Martinović to tvrdi sudeći po predizbornim obećanjima najjače stranke u pobedničkoj koaliciji.

Martinović je je član ekspertskog tima Vlade koji je vodio pregovore sa timom SPC o izmjenama Zakona o slobodi veroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Pregovori timova Vlade i SPC su propali, iako je Vlada napravila brojne ustupke i ponudila izmene Zakona usklađene sa očekivanjima ove crkve.

– To su obećali i narodu na litijama i glasačima i Amfilohiju. Ne vjerujem da će iznevjereti predizborna obećanja – kaže Martinović.

U toku su pregovori buduće parlamentarne većine o mandataru i sastavu nove vlade, a iako je u početku najavljena takozvana ekspertska vlada, sve je izvesnije da su pregovarači daleko od nje.

Nosilac liste koalicije Demokratski front, univerzitetski profesor Zdravko Krivokapić je čovek SPC, koji uživa bezrezervno poverenje Amfilohija i klira ove verske zajednice i kojeg su inaugurisali za predvodnika ove političke organizacije, navodi RTCG.

Krivokapić je u sredu, u intervjuu jednom ruskom mediju, novi koalicioni sporazum buduće skupštinske većine i najavio da će u njemu na prvom mestu biti ukidanje „takozvanog Zakona o slobodi veroispovesti“.

Krivokapić nezvanično slovi i za novog premijera, navodi RTCG.

– Sudeći po sasvim nespornoj i u domaćoj i stranoj javnosti saopštenoj činjenici da je ove izbore dobila SPC i Amfilohije, prirodno je da on odredi i mandatara nove vlade. Trenutna situacija je takva da je predsednik sekularne Crne Gore tu samo da formalno preda mandat licu koje je još u toku izbora odredio Amfilohije – ističe Martinović.

On poručuje da bi bilo pošteno da se politički dobitnici izbora zahvale Amfilohiju „kao suštinskom pobedniku izbora, tako što će mu dati najmanje Ministarstvo kulture, i to kao ekspertu za stvaranje starijih i lepših srpskih legendi, freskopisa, crkava i manastira na ostacima crnogorskih svetinja“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here