Tanjug

Patrijarh srpski, njegova svetost Irinej u porti Hrama Sveti Dimitrije u Kosovskoj Mitrovici pozvao je Srbe na slogu, jedinstvo i istrajnost i da ostanu na ognjištima uprkos predlozima o podeli ili nekom kompromisnom rešenju.

– To ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi. To govore oni koji samo nose ime narodno, a daleko su od svega onoga što je srpsko. Morate doneti sudbonosnu odluku da ostanete na srpskoj zemlji. To nije odluka pojedinca, već srpskog naroda. Nismo mi upali na ovu zemlju ili je oteli, već nam je Bog darovao da je čuvamo i duhovno i moralno uvećamo i takvu ostavimo u nasleđe – rekao je patrijarh Irinej koji je u višednevnoj poseti Kosmetu i istakao da je i SPC za kompromis, ali po kome će KiM ostati u Srbiji.

Njegova svetost istakla je da je ono što se pokloni za sva vremena izgubljeno, ali i da se za sve okupacije nađe rešenje i da je to stav od kog SPC neće odustati.

– Borićemo se i ubeđivati one koji tako lako i štedro dele i daruju drugima ono što nije njihovo da promene mišljenje – obećao je narodu patrijarh srpski.

Patrijarh je kazao da se raduje jer se uverio da Kosovo nije prazno, da u njemu ima Srba i da se mnogo dece rađa.

Užasan period

U isto vreme je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da “sledi užasno težak period” i da je jedino što se od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je govorio u beogradskom Centru Sava na sednici proširenog sastava Izvršnog i Glavnog odbora SNS-a i kazao da će pritisci će biti sve veći i žešći.

– Tražiće se puna nezavisnost bez podela i bilo čega za Srbiju i treba da budemo srećni ako nam ne odrede poseban tribunal za Srbe. Kad sam govorio da imamo šansu za kompromisom proglašavali su me za izdajnika. A to nam je možda bila poslednja šansa da napravimo kompromis koji nam više niko ne nudi – rekao je Vučić.

Priznanje za ništa

On je najavio da će razgovarati sa svetskim zvaničnicima, ali da Srbiju ne čeka ništa dobro na sastanku u Berlinu 29. aprila sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

– Jedino što očekujem jeste zahtev za novim formatom dijaloga, gde cilj treba da bude priznavanje Kosova, a da Srbi ne dobiju ništa. Tražiće od nas da uđemo u razgovore, a da Albanci ne ukinu takse (na robu iz centralne Srbije) – kazao je Vučić i poručio da neće da razgovara bez ukidanja taksi.

On je najavio da će SNS uoči Đurđevdana (6. maja) izaći s merama protiv Prištine, ako takse ne budu ukinute.

S Putinom 26. aprila

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom izjavio je da će se predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin sastati 26. aprila u Pekingu, tokom Drugog foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put. Tom prilikom, Lavrov je istakao da se nastavlja intenzivni dijalog Srbije i Rusije.

Unutrašnji elementi

Predsednik Vučić rekao je i da će mnogi podržavati “različite unutrašnje elemente kako bi se smanjivala snaga srpske države, ne bi li se do tog cilja lakše i brže došlo (priznanja Kosova)”. Takođe, rekao je da je “zamolio Predsedništvo SNS-a da odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora (vanrednih) bude doneta posle njegovih sastanaka sa svetskim zvaničnicima”.

Srbiji “neki suverenitet”

Francuska i Nemačka predstaviće na sastanku u Berlinu sporazum zasnovan na ideji dvostrukog suvereniteta bez podele teritorije, navode izvori prištinske “Gazete ekspres”.

– Kosovo će očuvati teritorijalni integritet, ali će Srbija uživati neki suverenitet nad Srbima i crkvama. Kosovo će preneti deo svog suvereniteta na Brisel koji će ga proslediti Srbiji – tvrdi izvor lista.

Bacite anatemu

Članovi opozicionog Saveza za Srbiju (SZS) s Kosova Slaviša Ristić i Marko Jakšić uputili su mitropolitu crnogorsko-primorskom i egzarhu trona pećkog Amfilohiju molbu da baci anatemu na predsednika Aleksandra Vučića.

U pismu oni navode da je Vučić u nekoliko navrata govorio da nema pregovora dok se ne ukinu takse, a da će se u Berlinu sastati i sa predstavnicima Prištine. Vučića su nazvali glavnom opasnošću i tvrde da će izdati Kosovo. Takođe ga optužuju da je “umnožio broj Albanaca na KiM, kako bi se lakše prihvatio gubitak teritorije”.

David i Golijat

Srpska lista, koja je u koalicionoj vladi Ramuša Haradinaja u Prištini nazvala je molbu za anatemom sramnom i tužnom u “trenutku kada se predsednik Vučić bori kao David protiv Golijata kako bi zaštitio narod na KiM i budućnost Srbije. Oni su optužili Marka Jakšića i Slavišu Ristića za bezočne laži i napade.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here