J. Gajeskov
Sečenje slavskog kolača

SPC i njeni vernici u otadžbini i rasejanju obeležili su, u nedelju 2. avgusta, veliki hrišćanski praznik Ilindan, posvećen Svetom proroku Iliji. Svečano je bilo u svim našim svetinjama širom Petog kontinenta.

U sidnejskoj Lazarici na dan velikog Božijeg proroka Ilije, uz nastojanje da se ispoštuju ograničavajuće zdravstvene mere, svetu Liturgiju služio je prota Miodrag Perić, uz sasluženje prote Radeta Radana, prote Nikole Bilića i sveštenika Andreja Krstića.
Proslavljena je i slava lazaričkog Kola srpskih sestara “Carica Milica” Prepodobna majka Evgenija (Lazarević).

Besedio je prota Miodrag, naglasivši potrebu da po ugledu na Hrista Spasitelja, uvek vodimo računa o gladnima, siromašnima, bolesnima, nemoćnima, kojima je potrebna pomoć i ljubav, što nažalost nije čest slučaj.

– Nažalost, mnogi su danas samo po imenu hrišćani, a delima svojim daleko od nauke i primera svoga Spasitelja – kazao je otac Miodrag, i dodao:

– Vedar i sunčan australijski zimski dan u Sidneju, u Lazarici je danas po atmosferi bilo pravo proleće u duhovnom smislu, uz prisustvo stotinak vernika – rekao je za “Vesti“ starešina srpske svetinje.

Kao što je poznato, ovaj praznik je krsno ime i mnogih srpskih porodica, ali i esnafska slava pojedinih zanata, kao što su vodeničari, ćurčije, kožari… Svetog Iliju slave i vazduhoplovci, taksisti i limari.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime