Crkva se plaši kletve sveca?

0

Čemu tajnost: Sinod SPC
 

Uoči ekshumacije, na pojedinim sajtovima u Srbiji kružila je informacija, dobijena navodno iz crkvenih izvora, da se Sveti Justin Ćelijski u snu javio patrijarhu Irineju i rekao mu da nipošto ne iskopavaju njegove mošti, jer toga nisu dostojni. I da će se, ako i pored ovog upozorenja, pristupe ekshumaciji, pojaviti znamenje koje će biti nemoguće sakriti od naroda.

 

Ove godine dva jubileja

Vladika Milutin

Prenos svetiteljevih moštiju iz groba u manastirsku crkvu najavio je vladika valjevski Milutin još 7. aprila, posle liturgije koju je u Ćelijama služio povodom verskog praznika Blagovesti.

– U godini 2014. Eparhija valjevska proslavlja dva izuzetno važna jubileja za Srpsku pravoslavnu crkvu i pravoslavni svet uopšte – 120 godina od rođenja i 35 godina od prestavljenja Gospodu Prepodobnog Justina Novog Ćelijskog, jednog od najtrudoljubivijih i najučenijih hrišćanskih misionara savremenog doba – rekao je vladika Mlutin.

Svetiteljeve mošti ipak su izvađene 12. juna iz groba u manastirskoj porti, u prisustvu nadležnog episkopa valjevskog Milutina Kneževića, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, umirovljenog vladike Atanasija Jevtića, te predstavnika svetogorskih manastira Hilandara, Simonopetre i Gregorijata, kao i izaslanika nekoliko srpskih eparhija.

– Bio sam u četvrtak svojim poslom u valjevskom kraju i prolazio pored manastira Ćelije. Tog dana tokom otvaranja groba ave Justina manastir je obezbeđivala policija. Niko ko nije bio pozvan nije mogao da priđe. Vernici, ali i neki sveštenoslužitelji, koji su želeli da prisustvuju tom nesvakidašnjem činu, vraćani su uz obrazloženje da manastir "danas ne radi" – ispričao je za "Vesti" kaluđer Damjan, sekretar raščinjenog vladike Artemija Radosavljevića.

Policija je, dodao je naš sagovornik, bila prisutna kako u samom manastirskom kompleksu tako i na prilaznim putevima manastiru i okolnim brdima.

U manastiru Ćelije "Vestima" je juče potvrđeno da su svetiteljeve mošti u četvrtak izvađene iz groba. Monahinje kažu da su mošti očuvane u celosti, da su posle ekshumacije umivene, presvučene i položene u kivot od kedra.

Sveti Justin bio je duhovni otac vladike bačkog Irineja, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, te vladika Atanasija Jevtića i Artemija Radosavljevića kome je najpre na Sinodu, a potom i na Saboru SPC 2010. oduzeto upravljanje Eparhijom raško-prizrenskom.

 

Iste godine, 7. aprila, prilikom prvog obeležavanja verskog praznika posvećenog prepodobnom Justinu Ćelijskom, vladici bačkom Irineju Buloviću, u to vreme članu Sinoda, pozlilo je u manastiru Ćelije. Vladika Irinej, čije srce funkcioniše uz pomoć pejsmejkera, oporavio se po ukazivanju lekarske pomoći, ali je ipak pričešće i kraj liturgije dočekao na terasi manastirskog konaka.

Tog dana liturgiju je predvodio mitropolit Amfilohije, a sasluživali su episkopi kanadski Georgije, bački Irinej, tuzlansko-zvornički Vasilije, primorsko-baranjski i svepoljski Lukijan, šumadijski Jovan, vranjski Pahomije, nikšićko-budimljanski Joanikije i valjevski Milutin.

 

Protivnik ekumenizma

Podsećanja radi, Sveti Justin je bio protivnik ekumenizma u pravoslavlju nazivajući ga "svejeres". Svoje stavove o tome izneo je u knjizi "Pravoslavna crkva i ekumenizam". Protivnici aktuelnog vrha SPC ističu da je ovaj svetitelj bio nepokolebljivi protivnik saradnje sa Katoličkom crkvom koja je u poslednje vreme sve vidljivija.

JUSTIN POPOVIĆ: Duhovnik koga su se plašili komunisti

Učio i patrijarha Pavla: Sveti Justin Ćelijski

Sveti Justin Ćelijski, rođen je u Vranju kao Blagoje Popović, 7. aprila 1894, a upokojio se u manastiru Ćelije 7. aprila 1979. Bio je arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik. Bitno je doprineo razvoju teološkog koncepta svetosavlja. Teološki sledbenici Justina Popovića se nazivaju justinovcima.

Familija Popovića je kroz generacije bila sveštenička. Blagoje Popović je tokom Prvog svetskog rata mobilisan u "đačku četu" u Nišu i sa vojskom se povlačio preko Albanije. Stigavši u Skadar, Blagoje moli patrijarha Dimitrija za monaški postrig i postaje monah Justin. Tadašnja vlast ga zatim sa drugim bogoslovima šalje na školovanje u London gde ih prihvata Nikolaj Velimirović. Iz Engleske Justin prelazi u Duhovnu akademiju u Petrogradu, odakle je 1916. povučen u Englesku i nastavlja da studira teologiju na Oksfordu.

Kritiku zapadnog sveta izložio je u doktorskoj temi "Religija i filosofija Dostojevskog", koja nije prihvaćena. Vraća se u Srbiju 1919. godine. Patrijarh Dimitrije ga potom šalje u Grčku. U Atini stiče doktorat teologije, a potom postaje profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gde je predavao dogmatiku i patrijarhu Pavlu.

Po izbijanju Drugog svetskog rata, otac Justin najviše vremena je provodio u ovčarsko-kablarskim manastirima, u kojima je, kao antikomunista, uhapšen posle rata. Posle pritvora, komunistička vlast ga smešta u kućni pritvor, u manastir Ćelije kod Valjeva. U Ćelije je došao 1948. godine, prognan i sa Bogoslovskog fakulteta. Više od tri decenije proveo je u ovoj svetinji, koja postaje mesto hodočašća za sve koji su želeli da dobiju duhovne savete.

 

Oštar kritičar crkve i države

Ovde je počivao: Grob Justina Ćelijskog

Sveti Jusin uređivao je časopis "Hrišćanski život". Oštro je kritikovao nepravilnosti u kliru SPC i bogoslovskim školama, kao i u tadašnjem društvenom životu Kraljevine Jugoslavije. Sa arhijerejima SPC borio se protiv uvođenja Konkordata u Srbiju 1936. godine. Pomagao je i hvalio bogomoljački pokret vladike Nikolaja Velimirovića, misionario među Rusima koji su izbegli u Srbiju ispred crvene revolucije. Zajedno sa Branislavom Petronijevićem osnovao je Srpsko filozofsko društvo 1938.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here