“Crna Gora je u opasnosti”

0
Youtube/СРБИН.инфо
Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić

“Krivokapićeva vlada je trebalo da donese poseban zakon – Lex specialis, kako bi smenila sve Milove ljude. Ovako, Đukanović vlada Crnom Gorom iako je smenjen, a postoji i opasnost i da se DPS potpuno vrati na vlast”, kaže predsednik opštine Budva Marko Bato Carević, čovek koji je bio nosilac promena i čija politička karijera ide uzlaznom linijom.

Toliko, da bi mogao biti i ozbiljan kandidat na narednim predsedničkim izborima.

Kao član Nove srpske demokratije koja je deo Demokratskog fronta podržali ste formiranje nove crnogorske vlade. Da li je prošlo dovoljno vremena da možete da ocenite njen učinak?

– Nisam zadovoljan novom crnogorskom Vladom, jer, ako se po jutru dan poznaje onda ova vlast ne ide u onom smeru koji smo želeli. Ipak, premijer Krivokapić ima podršku ali nisu svi ministri na visini zadatka. Znam da nije lako, jer je nasleđen režim Mila Đukanovića koji je bio simbol korupcije, kriminala i nepotizma. Nasleđen je i ekonomski sunovrat. Đukanović je vešto sproveo zakone sa kojima ga je teško demontirati i to koči Krivokapićevu administraciju. Vlada treba da traje što duže, a da se uporedo vrši demontaža bivšeg režima. Izbori u Nikšiću su pokazali da Đukanović nije poražen, da on i danas vodi Crnu Goru, bez obzira što je Vlada smenjena, i postoji opasnost da se DPS vrati na vlast.

Koja su to goruća pitanja u Crnoj Gori koja treba rešiti?

– Na lokalnom nivou sam imao potpuno drugačiji pristup – smenio sam sve što je bilo u mojoj ingerenciji da nas niko ne bi opstruirao. Čini mi se da je ova Vlada trebalo da donese leks specijalis, da sve smeni i da postavi svoje ljude. Nakon toga trebalo je da bude izglasan Zakon o tužilaštvu što je i bilo dogovoreno na nivou vladajuće koalicije ali su na žalost partneri rekli da to nije po standardima EU. Ništa manje nije bitan ni Zakon o poreklu imovine, jer je naša zemlja najzaduženija u Evropi i nema ekonomsku budućnost te zbog toga sve treba preispitati. Ubeđen sam da i premijer i svi njegovi ministri žele da se obračunaju sa kriminalom i korupcijom ali, ipak, ovu državu i dalje vodi Đukanović. Trebalo je ići prečicama i to uz pomoć stranih ambasada, jer Crna Gora nije baš demokratsko društvo.

Pitam Vas sve ovo zato što ste se izjasnili da biste mogli da budete i predsednički kandidat. Čime biste sebe preporučili?

– Kao svugde u svetu, na tako odgovorna mesta treba da dođu prepoznatljivi ljudi koji iza sebe imaju rezultate. Nemam imperativ da je to moje životno pitanje ali sam jedini iz privatnog sektora, obezbeđen sam i materijalno i moralno. Veoma sam rasterećen, meni ne treba ništa drugo osim da stvorim pravnu državu koja će da se obračuna sa korupcijom i kriminalom, a znam da bih u tome uspeo. Ipak, ja o tome ne odlučujem, samo sam rekao da sam spreman – ako dođe ponuda, prihvatiću je, ako ne dođe, ja ću se i dalje boriti na isti način.

Da li su vas predložili do sada neki opštinski odbori ili imate naznake da bi to mogli da urade? Kako bi na to gledali sadašnji lideri DF-a?

– Meni se obraćaju građani i ja ih upućujem na stranku, jer moramo da čuvamo Demokratski front kao zenicu oka. To je jedina patriotska stranka koja se bori za očuvanje tradicionalne Crne Gore i srpskog naroda na tom prostoru. Ne želim da moje ime izazove bilo kakvu turbulenciju u stranci. Što se tiče odnosa sa ostalim liderima DF-a biće prilike da ih pitate šta misle o tom mom predlogu, jer do predsedničkih izbora ima vremena.

Podržavali ste premijera Zdravka Krivokapića u predizbornoj kampanji, mislite li i danas da je u stanju da se nosi sa sve većim izazovima koji ga čekaju?

– Ne bih voleo da ispadne da ga ja nešto kritikujem ali će njega preporučiti rezultati – ili da ostane ili da ode. Sa Krivokapićem sam se prvi put sreo na poziv Andrije Mandića da ga pratim po Crnoj Gori u predizbornoj kampanji. Imao je podršku koju ima i sada ali on radi ozbiljan posao koji mora da pokaže rezultate.

Postoji li rešenje za sukob između ministra pravde i premijera zbog Srebrenice?

– Premijer je trebalo da pokuša da se dogovori sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem za stolom. Sve ovo će Krivokapiću biti jedan od najtežih udaraca i na to je trebalo da računa. Kada bih se našao na premijerovom mestu pokušao bih to ranije da rešim. Nije praksa da trener menja igrača koji je upravo dao gol u šestom ili sedmom minutu. Leposavić jeste zaslužio žuti karton, jer je morao da poštuje sve međunarodne obaveze koje je Crna Gora preuzela. Treba se podsetiti da je junak pametnome vodio konja, mora biti više mudrosti, a za mudrost je neophodno iskustvo.

Nivo tenzija se u Crnoj Gori ne smanjuje. Grupa građana „Crnogorsko proljeće” preti da od Vlade i Skupštine neće ostati ni jedan jedini kamenčić ukoliko se ne objavi Temeljni ugovor sa SPC. Brine li Vas to?

– U Crnoj Gori se sprovodi projekat etničkog čišćenja Srba i stvaranja crnogorske države sa većinskim crnogorskim stanovništvom. Taj projekat je, međutim, nemoguć, jer je u našoj zemlji većinsko srpsko stanovništvo. Treba svi da znaju da nam je već ukinut jezik i pismo, a trebalo je i crkva. Normalno je da se Milo Đukanović ljuti što u tome nije uspeo. Sa svim drugim verskim zajednicama je potpisan ugovor bez upoznavanja javnosti šta u njima piše. Ako se traži da se o Temeljnom ugovoru sa SPC raspravlja u Parlamentu, onda treba vratiti u isti postupak i već usvojene akte sa ostalim verskim zajednicama. Zbog svega ovoga je veoma bitno da se obavi i popis po istom formularu i istim pitanjima koja su bila 2011.

Izbori u Nikšiću su bili potvrda nove vladajuće koalicije ali posle mesec i po dana još nije odlučeno ko će biti predsednik opštine – šta je prepreka?

– Tek pre nekoliko dana su objavljeni konačni rezultati u „Službenom listu” što ne znači da saglasnost nije mogla i ranije da se postigne. Uvek sam bio za to da se poštuje izborna volja građana, a lista koju je predvodio Marko Kovačević je osvojila 12 odborničkih mandata, naspram 11 Demokrata. Ne znam zašto se čekalo ali imamo najave da će sve to biti završeno posle vaskršnjih praznika. Ipak, zanimljivo je da će u narednom periodu na političkoj sceni doći do pregrupisavanja.

Bliže se izbori u Herceg Novom, a lista DF se zove „Za budućnost Herceg Novog i Boke”, hoćete li se uključiti u ovaj finiš kampanje kao u Nikšiću?

– Uvek sam tu da podržim, jer u sve ulazim patriotski, želim da naša zemlja bude Njegoševa Crna Gora koja će biti pravna država, ugledna, u kojoj će svako imati svoju crkvu i u kojoj će se živeti slobodno, bez šikaniranja.

Kakva su očekivanja od ove turističke sezone, šta se dešava sa avionima koji je trebalo da stignu iz Ruske federacije?

– Kada bih se ja pitao, išao bih kod predsednika Putina, predsednika Vlade, ministra turizma Rusije, da ih zamolim da shvate da je u Crnoj Gori specifična situacija, da imaju na umu da smo mi pravoslavni narod i da smo u velikom problemu i da najviše ispašta naš narod. Sa druge strane, razumem i nezadovoljstvo zvaničnom politikom Crne Gore ali se ja nadam da ćemo i to promeniti i da ćemo ispoštovati ono što je govorio premijer Krivokapić, a to je da idemo prema ukidanju sankcija Rusiji i uspostavljanju bratskih odnosa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here