commoswikipwdia.org/Medija centar Beograd

Crnogorski pokret podneo je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC.

Na čelu organizacionog odbora je mitropolit Amfilohije.

Prijavu su podneli zbog, kako navode, više krivičnih dela – od onih koja se odnose na delovanje protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra, javlja RTCG.

Između ostalog, zahtevaju od Tužilaštva da zabrani patrijarhu srpskom Irineju, koji je najavljen kao učesnik te manifestacije, da dođe u Crnu Goru.

Irinej bi inače trebao da putuje u Budvu krajem septembra, povodom obeležavanja 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kako prenosi “Pobjeda”, zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru traže zbog njegove izjave od 24. jula prošle godine da je “u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH”.

Ovaj pokret smatra da je patrijarh Irinej to izjavio nameno i da je pritom, kako se navodi, zlonamernim interpretiranjem činjenica “raspirio anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruza mržnjom protiv sopstvene domovine”, te da je u tome uspeo.

Pokret je Vrhovnom državnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obelezavanje 800 godina autokefalnosti SPC, na čelu s čelnikom, kako navode, cetinjske filijale Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem, zbog navodno više krivičnih dela koja se odnose na delovanje protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

Za mitropolita Amfilohija kažu da je, rečju i delom, “inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji, i to po svaku cenu i bez obzira na žrtve, a da je SPC “u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još 1989.”, prenela je ranije danas podgorička Pobjeda.

Obeležavanje 800-te godišnjice autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i sveosavlja u Crnoj Gori i Boki planirano je skupom u Budvi 27. i 28. septembra, u grbaljskome Manastiru Podlastva.

Iz CP kažu da najava skupa sadrži dve neistine da je Srpska crkva punih 800 godina autokefalna, te da je svetoslavlje prisutno 800 godina u Crnoj Gori i Boki.

Srpska crkva, navodi se u prijavi, stekla je autokefalni status tek 1922. godine, tomosom vaseljenskoga patrijarha Meletija, a svetosavlje, ističu iz CP, kao političko-šovinistička ideologija osmišljeno je pred sami Drugi svetski rat.

Neistina je, tvrde i to što je na dnu najavnog plakata napisano da se navršava i 1500 godina od osnivanja Manastira Podlastva.

Za manastir kažu da je, najverovatnije, sagrađen, možda u XV veku, a ktitor mu se ne zna.

Tvrde i da je namera organizatora da “podstaknu velikosrpske šoviniste da zemlju dovedu u potčinjen status Srbiji što je po zakonu ažnjivo”, te da ih ohrabre da se u konačnici bore da teritoriju Crne Gore pripoje Srbiji, ili Boku Kotorsku izdvoje iz Crne Gore, što je, kažu takođe kažnjivo.

Organizatori, smatraju u Crnogorskom pokretu, žele da tim skupom “ohrabre da upotrebe sve moći da promne ustavno uređenje zemlje što je, takođe, kažnjivo.

Smatraju, takođe, da je cilj ovog skupa i da se “upotrebe masa i zvaničnici iz Srbije” koji će na njemu govoriti kao vrsta, kako kažu, “javne pretnje ustavnom uređenju”i da “ohrabre velikosrpske šoviniste da na bilo koji način svrgnu neke od najviših državnih organa Crne Gore ili predstavnika tih organa”.

2 COMMENTS

  1. Ova klerofašistička organizacija je glavni neprijatelj miru u regionu, neka se bavi svojim poslom a svo miješanje u politiku, širenje mržnje i netrpeljivosti treba biti sankcionisano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here