Pixabay.com

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore izjasnio se danas da je pravno neprihvatljiv predlog da se u Zakonu o popisu stanovništva izostave stvari koji se odnose na izjašnjavanje o nacionalnosti, verskoj pripadnosti i jeziku.

Amandman o izostavljanju ovih pitanja podnele su Socijaldemokrate (SD).

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da ranije niko nije tražio da se te stavke brišu iz popisnog lista.

– Te stavke su bitne zbog ostvarivanja prava građana. Ne bih reagovao da se ne stvara atmosfera neke kataklizme. Kao da će da padne neka atomska bomba, a ne da se uzmu statistički podaci. Ne znam zašto bi se stvarala takva atmosfera ako građani žele da svoje nacionalno i versko osećanje opredele u skladu sa tim kako oni smatraju da treba – naveo je Martinović.

On je kazao da je predsednik DPS Milo Đukanović direktan krivac što je takva atmosfera bila pred neke ranije popise.

– Mislim da je došlo vreme da niko od lidera političkih partija, poslanika ili ministara ne utiče i vrši pritiske kako će građani da se osećaju. Te se podele, izgleda, žele produbljivati i dalje –  rekao je Martinović.

Poslanik SD-a Boris Mugoša je kazao da popis nije jedina stvar kroz koju se građani mogu nacionalno afirmisati.

– To je poenta mog amandmana. Pitanja o nacionalnoj pripadnosti, jeziku i veri su pitanja koja će nas opterećivati, hteli to mi ili ne. Biće i mešanja trećih država, kao što je bilo na prethodnom popisu. A mnogo nam je važnije onih 87 podakata, na osnovu kojih kreiramo javne politke – istakao je Mugoša.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je kazao da je ovaj amandman u suprotnosti sa pravnim sistemom i da bi doveo do konfuzije i problema u primeni prava.

Odbor je, takođe, nije usvojio amandman SD da se u Zakonu odredi datum kada se održava popis, da vlada ne odlučuje kada će biti popis, preneo je portal RTCG.

1 COMMENT

  1. Мило….чекамо те на Флориди.Кад будеш јуначки бјежао из ЦГ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here