Crna Gora: Nema postupka protiv Sokovića i Šekularca

0

Viši sud u Podgorici, zgrada u kojoj se poštuju svačija prava
 

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici odredio je ranije pritvor Sokoviću i Šekularcu.

 

Iz crnogorskog Tužilaštva u utorak uveče je saopšteno da je srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal odložilo pružanje pravne pomoći po zamolnici crnogorskog Odeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

 

Zamolnica je u ponedeljak upućena preko Nacionalnog centralnog biroa Interpola i crnogorskog Ministarstva pravde, u predmetu protiv Sokovića i Šekularca, radi eventualnog pokretanja krivičnog postupka pred pravosudnim organima Crne Gore.

 

"Po odluci Tužilaštva Srbije, crnogorskom Tužilaštvu neće biti dostavljeni traženi podaci i dokazi, do pravosnažnog okončanja jedinstvenog krivičnog postupka, koji protiv Sokovića, Šekularca i još 19 drugih lica vode tamošnji pravosudni organi", navodi se u saopštenju.

 

Odluka je, kako je navedeno, doneta s pozivom na Ugovor između Srbije i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, a kao razlog se navodi ocena, da bi dostavljanje traženih podataka i dokaza moglo ugroziti nesmetano vođenje započetog krivičnog postupka u Srbiji.

Nema zakonskog osnova za gonjenje

Crnogorski Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić izjavila je da pretkrivični postupak koji je u Crnoj Gori sproveden protiv Sokovića i Šekularca pre hapšenja, kao ni dodatne provere izvršene preko policije u poslednjih 48 sati, nisu pružile osnov za sumnju da su ova lica, mimo krivičnih dela zbog kojih se protiv njih vodi postupak u Srbiji, izvršila bilo koje drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.
"Imajući u vidu odluku Tužilaštva Srbije i rezultate pretkrivičnog postupka koje je sprovelo po sopstvenoj inicijativi, Specijalno odeljenje je ocenilo da nema zakonskog osnova da protiv Sokovića i Šekularca bude pokrenut krivični postupak i o svojoj odluci obavestilo istražnog sudiju Višeg suda u Podgorici", rekla je Čarapićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here