Youtube
Dritan Abazović

Crnogorska vlada u tehničkom mandatu premijera Dritana Abazovića u narednih 15 dana trebalo bi da donese odluku o ulasku Crne Gore u Otvoreni Balkan i pored negativne analize Ministarstva evropskih poslova kao i protivljenja većine u parlamentu.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske samom vrhu vlade, list navodi da je pristupanje Crne Gore Otvorenom Balkanu već “završena stvar”.

Za tu odluku, kažu, premijer je obezbedio podršku komesara za proširenje Olivera Varheljija, ali i delovi američke administracije, predvođeni Gabrijelom Eskobarom su naglasili da nemaju ništa protiv, ukoliko je to odluka koju bi podržala većina u crnogorskom parlamentu.

Dodaju da će Abazović i potpredsednik vlade i predsednik SNP-a Vladimir Joković, koji su inicijatori tog plana, da se pozovu na Ustav po kome “vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku države” i da neće biti potrebna ratifikacija te odluke u parlamentu.

– Ni za druge regionalne inicijative poput Berlinskog procesa nije bilo ratifikacije – kaže jedan od izvora Pobjede.

Napominju da su od “stare” parlamentarne većine ozbiljnu rezervu prema Otvorenom Balkanu iskazivale Demokrate Alekse Bečića.

Pobjeda sinoć iz vlade nije dobila odgovor na pitanje kada je planirano određivanje prema ovoj inicijativi i hoće li se na vladi razmatrati analiza Ministarstva evropskih poslova.

Analiza o prednostima i manama “Otvorenog Balkana”, koju je uradio MEP na čijem je čelu bila Jovana Marović, koja je podnela ostavku na tu funkciju, je bila negativna.

Iz MEP-a su u analizi naveli da su, imajući u vidu pažnju koju regionalna inicijativa Otvoreni Balkan privlači i brojna politička tumačenja koja su prisutna u javnosti, stava da tako ozbiljna pitanja treba da budu predmet stručnih analiza, odnosno distancirana od dnevno-političkih potreba i politikantstva.

Podsećaju da je Abazović na samitu te inicijative u septembru u Beogradu nagovestio ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan.

– Otvoreni Balkan je uspešna inicijativa. Nije reč kako se inicijativa zove već da je inicijativa funkcionalna. Ova inicijativa je funkcionalna – poručio je Abazović navodeći da očekuje da će Crna Gora uskoro postati članica te inicijative.

Predsednik države Milo Đukanović saopštio je nedavno na Javnom servisu da bi pokušaj uvođenja Crne Gore u Otvoreni Balkan bila ravna veleizdaji. Ukoliko bi se to desilo, Đukanović je uvjeren da će to pitanje završiti na sudu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here