Crna Gora prva u Evropi po potrošnji antibiotika

0

Svaki stanovnik Crne Gore u proseku na recept podigne 9 kutija lekova  

 

Najviše novca država troši za nabaku lekova protiv malignih, kardiovaskularnih, mentalnih bolesti, dijabetesa, kao i za kupovinu antibiotika.

 

Podaci Fonda zdravstva pokazuju da je Crna Gora prva u Evropi po potrošnji antibiotika i da je svaki stanovnik tokom 2013. godine konzumirao najmanje jednu kutiju antibiotika.

 

"To traži dodatne mere kontrole propisivanja lekova od strane izabranih lekara i povećanje inspekcijskog nadzora u potrošnji", kazao je na konferenciji za medije Miodrag Radunović.

 

U Crnoj Gori je zabranjenja slobodna prodaja antibiotika.

 

Analiza Fonda ukazuje na trend povećane potrošnje lekova, pa je za pet meseci ove godine izdato 70.000 kutija lekova više nego u prošloj.

 

Najveća nabavka i potrošnja lekova preko recepata je u decembru svake godine, što u Fondu objašnjavju navikama pacijenata da stvaraju zalihe, ali i prisutnim nestašicama.

 

Uočeno je, međutim, da pojedini lekari propisuju i do 25.000 recepata godišnje, kao i da ima pacijenata koji za godinu dana podignu preko 300 recepata, zbog čega je najavljena pojačana kontrola kako bi se racionalizovala potrošnja lekova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here