EPA/Toms Kalnins

Nema kraja ulagivanja velikima, kaže profesor Savo Marković povodom vesti da je Crna Gora, sa još osam država, podržala da se ubrza perspektiva ulaska Ukrajine u NATO i da se osuđuje Rusija zbog vojne operacije u Ukrajini. Marković smatra da se sve radi zbog, kako kaže, spasavanja jedne partije i jednog čoveka.

To što je devet zemalja potpisalo inicijativu o perspektivi Ukrajine u NATO, a iz SAD stiže poruka da još nije vreme za to, samo pokazuje, ističe Marković, da kad jednom izgubite kriterijum u dodvoravanju, gubite čast i dostojanstvo

– Svet ima neka svoja pravila po kojima funkcioniše, ali mi mali preterujemo u tom svom dodvoravanju. I nije tačno da to neko od nas traži, već se mi trudimo da udovoljimo velikima i kada im to nije ni potrebno – kaže profesor Marković za Sputnjik.

On u šali primećuje da su potpisnice te inicijative “sve same velesile”, i da je možda samo Poljska od njih ozbiljna država.

Đukanović s najvećim jastrebovima iz NATO i EU

Podsetimo, predsednici Češke, Crne Gore, Estonije, Litvanije, Letonije, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije i Slovačke ponovo su podržali odluke samita NATO u Bukureštu iz 2008. godine u vezi sa eventualnim budućim članstvom Ukrajine. Oni su pozvali na još veću pomoć Ukrajini i ponovili podršku njenoj perspektivi u NATO.

– Potpisi tih devet država, ili njihovih predsednika, ne znače nikom ništa, ne znače ni velikim silama ništa, pola članica Ujedinjenih nacija i ne zna da postoje te državice potpisnice inicijative. Kome je bitan potpis na inicijativi Severne Makedonije ili Crne Gore –  retorički se Marković.

On ukazuje da je Crna Gora mala država i da treba da gleda svoje interese, eventualno da se prilagođava, koliko može svetskim procesima, ali da nema potrebe da prednjači u dodvoravanjima velikim silama ili da staje na stranu pojedinih velikih sila, iako se to od nje ne traži.

– Sve ovo se radi, čini mi se, zbog jedne partije i zbog jednog čoveka. Verovatno neko na taj način otkupljuje svoju bezbednost, a verovatno i slobodu – poručuje Marković.

Analitičar Aleksandar Đokić kaže za Sputnjik da ovom inicijativom Milo Đukanović demonstrira svoju poziciju zajedno sa najvećim jastrebovima iz redova NATO i EU.

– Podržavajući države Istočne i Centralne Evrope, koje su nekada bile deo sovjetske sfere interesa, i sada vode najodlučniju politiku usmerenu ka ograničavanju Rusije, Đukanović pokazuje da zastupa kranje evroatlantsku poziciju. Time pokušava da za sebe osigura podršku Vašingtona i Brisela. Ali on i ne sme da zastupa drugačiju spoljnu politiku od vlade, ona trasira stratešku spoljnopolitičku koncepciju Crne Gore – kaže Đokić za Sputnjik.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here