EPA/Stephanie Lecocq

Ni policijski čas, ni nove restriktivne mere nisu pomogle Sloveniji da obuzda rast obolelih od koronavirusa, pošto je danas zabeležen rekordan broj zaraženih – 1.503, zvanični su podaci ministarstva zdravlja Slovenije.

U poslednja 24 sata testirana je 5.891 osoba.

“Uprkos svim merama, virus se i dalje brzo širi u Sloveniji, a ove brojke su novi rekord”, navode slovenački mediji.

Sada se broj aktivnih slučajeva u Sloveniji povećao na 8.860.

Sinoć u 21 sat, prvi put u istoriji nezavisne Slovenije, na snagu je stupio policijski čas, odnosno ograničenje kretanja između 21 i 6 sati ujutro. Od ponoći je druženje ograničeno na najviše šest osoba, a postoji i zabrana kretanja između regiona.

– Kao što je u prolećnoj epidemiji postojalo ograničenje na opštine, sada postoji ograničenje na regione – objasnio je ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs.

Uvođenje policijskog časa u glavnom gradu prošlo je prilično mirno, a iz vlasti su poručili kako je šetanje psa opravdan razlog za kršenje policijskog sata, ali ne ako vas policija uhvati u drugom delu grada.

U Mariboru je situacija bila drugačija, stotinak demonstranata se okupilo na Glavnom trgu. Oni su, između ostalog, uzvikivali da policijski čas nije ustavan. Za večeras je zakazan novi protest.

Reagujući kasno sinoć na protest protiv policijskog časa u Mariboru, premijer Janez Janša objavio je na Tviteru da je već potvrđeno više od 1.100 novih slučajeva i pozvao da se sve vladine restrikcije i epidemiološke mere, uključujući zabranu kretanja noću poštuju.

“Krajnje je vreme da nas ove brojke otrezne, uvedene mere su bile nužne”, naveo je premijer, dodavši da oni koji se “izruguju” donetim merama i protive se restrikcijama ugrožavaju živote i zdravlje drugih.

Slovenija je početkom nedelje proglasila epidemiju u drugom talasu korona virusa, što pored ostalog uključuje i zabranu kretanja od 21 sat do 6 ujutro.

Tu oluku neki pravnici osporavaju i dovode u pitanje njenu zakonitost, pa je ustavnom sudu upućena inicijativa da se ispita njena ustavnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here