Džinovska panda je krupni sisar iz porodice medveda, poreklom iz Kine. Prepoznatljiva je po zaobljenom telu i upadljivim crnimn mrljama na belom krznu. Crno beli džinovski medved simbol je Kine i ako pripada redu zveri hrani se uglavnom mladicama i listovima bambusa.

Bukvalan prevod naziva “panda” mogao bi da glasi “medved mačka”. Naziv nije slučajan. Naime većina medveda ima okrugle zenice, a džinovska panda ima uzdužno postavljene zenice, kao kod mačke.

Poslednji popis džinovskih pandi je izvršen 2001. godine, pokazuje da je tada postojalo 1596 životinja. Pretpostavlja se da je danas taj broj neznatno veći.

S obzirom na to da različite vrste bambusa cvetaju u različito doba godine, pande moraju da na raspolaganju imaju najmanje dve različite vrste kako bi izbegle gladovanje.

Skelet glave prilagođen je načinu ishrane. Panda ima snažne vilične mišiće koji povezuju vrh glave i vilicu. Krupni kutnjaci melju i drobe vlaknaste materije bambusa. Ipak, zubi pande su zadržali medveđi oblik pa mogi da jedu i meso.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here