Crnogorac u Beogradu

0

Vest o hapšenju Darka Šarića odjeknula je na sve strane. Najtraženiji trgovac kokainom sa ovih prostora stigao je u Beograd, a narko-bos se krio u četiri države Južne Amerike gde je uhapšen i gde je doživeo blistave trenutke svoje švercerske karijere.
Darko Šarić rođen je 21. oktobra 1970. godine u Pljevljima, u Crnoj Gori. Bio je potpuni anonimus sve do 2010. godine kada su srpske vlasti za njim raspisale međunarodnu poternicu označavajući ga kao glavnog balkanskog narko-bosa i prvoosumnjičenog u međunarodnoj policijskoj akciji "Balkanski ratnik". Prema dostupnim informacijama, on je službenik sa srednjom stručnom spremom. Bio je odličan i primeran đak. Prema priči Mire Todorić, razrednog starešine, mali Darko je voleo biologiju i maštao da studira medicinu i postane lekar. Njegov otac je, međutim, želeo da mu sinovi imaju zanat i sigurnu paru u rukama, pa je Darka poslao u Višu tehničku školu. On je odslužio vojni rok i napustio studije.
Prvi biznis u porodici Šarić pokrenuo je njegov pokojni otac Miro, koji je radio u Poljoprivrednom kombinatu i vodio skladište, a kada se kombinat počeo raspadati, otkupio skladište i otvorio privatnu firmu "Miro". Sinovi, Darko i Duško su nastavili da rade na stovarištu i postali poznati kao građevinari i putari. Osim brata Duška, Darko ima i sestru Danijelu.
Šarić je u policijske spise ušao 22. maja 1991. godine, kada je sa drugom iz prodavnice ukrao, između ostalog, čajne kobasice, sudžuk, salamu, eurokrem, ali i više od 350 paklica cigareta. U ozbiljan svet kriminala na velika vrata zakoračio je spektakularnom pljačkom porodične kuće krojača Dragana Kneževića 11. septembra 1993. godine u selu Šumane, u blizini Pljevalja. Šarić je sa ortakom odneo kompletnu Kneževićevu ušteđevinu od 72.000 tadašnjih maraka i nešto više od kilogram zlatnog nakita.
– Bilo je to davne 1993. godine. U našoj kući je bila svadba i smatrali smo da je pametno da zbog slavlja i velikog broja ljudi pare sakrijemo u kući na selu. Međutim, najverovatnije su me pratili. Nekoliko dana posle svadbe shvatio sam da sam opljačkan i to je bio šok za mene kad sam shvatio da mi je nestalo sve što sam 37 godina štedeo – ispričao je pre četiri godine Dragan Knežević.
Posle pet godina Šarić se vratio iz Italije, i ispred krojačeve radnje došao je mladić koji mu je rekao da ga je poslao Darko, koji želi da mu vrati novac, ali da povuče tužbu. Darko nije imao sav novac, već 50.000 maraka, ali je krojaču dao i automobil pride.
Prva žena s kojom Darko Šarić ima jedno dete je Nataša Lončar iz Pljevalja. Posle se oženio sa Slovakinjom Veronikom Šarić, devojačko Polačekova, i tako dobio slovački pasoš. Ispada da je u isto vreme bio u braku sa dve žene ili je brak sa Slovakinjom bio čisto fiktivan. Sreli su se na letovanju u Crnoj Gori 2003. godine. Venčali su se 7. maja 2005. godine.
– Zavoleli smo se. Darko je bio pošten i inteligentan čovek. Bili smo zadovoljni i zajedno smo čekali dete. Nažalost, dete je prevremeno rođeno i umrlo je – rekla je Veronika svojevremeno za slovačke medije. Posle dve godine braka Veronika je zatražila razvod od svog muža. Kada se okončao brak sa Veronikom, slovačka policija donela je rešenje da Šarića izbriše iz slovačkog državljanstva.
Treća, ali nevenčana supruga Darka Šarića je Lana Popović. Ona je za njegov 43. rođendan na svom Fejsbuk profilu postavila njihovu zajedničku fotografiju, uz komentar "nešto moje", postavila kao svoju profilnu sliku na društvenoj mreži. Njihova fotografija stajala je na profilu samo jedan dan, posle čega je Lana ponovo stavila svoju fotografiju. Ime Lane Popović, s kojom ima jedno dete, prvi put se u javnosti pojavilo kad je tužilaštvo pokrenulo finansijsku istragu i počelo da proverava imovinu narko-bosa. Tada je utvrđeno da je ova vaspitačica iz Beograda zapravo vlasnica vrtića Štrumfovi u Šilerovoj ulici u Zemunu. Prema nezvaničnim informacijama, narko-bos ima četiri pasoša: srpski, slovački, švajcarski i hrvatski.
Smatra se da je preko ruku Darka Šarića prošlo 5,7 tona kokaina, a bogatstvo od 22 miliona evra oprao je uglavnom u Srbiji. Dosad mu je oduzeto šest stanova i jedna zgrada u Beogradu, stan u Španiji, desetak hotela i restorana, jedno odmaralište, poljoprivredno dobro Mitrosrem, nekoliko firmi, a mediji tvrde da je čak 800 stanova u naselju Belvil u Šarićevom vlasništvu.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here