M. Karović
Kosovo i Metohija

Udruženja Crnogoraca Kosova saopštilo je danas da od predsednika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija očekuje izradu „Strategije za afirmaciju crnogorske zajednice kao i rešavanje ustavno-pravnog priznanja i adekvatne zastupljenosti u Skupštini Kosova”.

„Crnogorci na Kosovu već punih jedanaest godina jesu most saradnje između Kosova i Crne Gore što se nažalost za Samoopredeljenje na čijem ste čelu ne može reći. Preko nas kao „mosta“ uglavnom samo gaze, pa je na Vama istorijska mogućnost da takvu praksu zanavek prekinete”, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova dostavljenom Kosovo Onlajnu.

Iz udruženja ističu da se ponose što su bili jedni od vodećih pokretača NOB-a protiv fašizma na prostorima Zapadnog Balkana, pa se zbog toga i nadalje zalažu da se u centralnom parku u Prištini pored biste Ramiza Sadikua izradi porušena bista Bora Vukmirovića, da se u osnovnom kosovskom obrazovanju uvedu dela Radovana Zogovića, da se ne krije da je osnivač KBC u Prištini doktor Branko Zogović i da se na čitavom Kosovu vrate imena ulica najznačajnijih Crnogoraca koji su ostavili nemerljivi trag u izgradnji kosovskih institucija i obrazovanju celokupnog kosovskog društva.

„Kada kažete da Crnogorce ne poistovećujete sa Srbijom, vi dobro znate da su kosovski Crnogorci osim što nam je Crna Gora matična država i država porekla, u 100 odsto slučajeva državljani kako Kosova tako i Srbije, tako da se ni ta činjenica ne može a i ne sme zanemariti. Mnogo bi bilo korisnije da se posvetite institucionalnoj podršci i pomoći crnogorskim porodicama nego što se bavite populizmom koji u ovom smeru ne može doneti ništa dobro“, zaključuje se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here