commons.wikimedia/CRNAGORAMNE
Crnogorski vojnici

Ministarstvo odbrane Crne Gore sklopilo je ugovor sa beogradskom kompanijom “Damiba” o nabavci četiri nova drona, a isporuka se očekuje u narednom periodu.

Ministarstvo odbrane raspisalo je prošle godine tender za nabavku dronova vredan 322.000 evra.

U objavljenom dokumentu Ministarstva navedeno je da su deklarisanim jedinicima potrebna četiri termovizijska kompleta “first responder aerial kit” koji uključuje žirostabilisanu kameru i bespilotnu letilicu (dron) koja može da leti ne manje od 25 minuta.

Zahtev Ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640×512 piksela, kao i da komplet poseduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu.

– U toku 2019. godine je raspisan tender za nabavku komercijalnih bespilotnih letilica, na osnovu čega je sklopljen ugovor sa kompanijom ‘Damiba’ o nabavci bespilotnih letilica, čija se isporuka očekuje u narednom periodu – rečeno je “Pobjedi” iz Ministartsva.

Letilice koje budu isporučene Crnoj Gori koristiće se, kako su precizirali iz Ministarstva, za obuku pripadnika Vojske.

– A, takođe, koristiće se za pretragu i spašavanje u sklopu treće misije Vojske (pomoć civilnim institucijama) – dodaju iz ovog resora.

Dodaju i da Vojska Crne Gore trenutno raspolaže sa 13 komercijalnih bespilotnih letilica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here