pixabay.com

Crna Gora se po stvarnoj individualnoj potrošnji (AIC) i bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku našla na 60 odsto, odnosno 50 odsto proseka EU.

Crna Gora se po stvarnoj individualnoj potrošnji (AIC) i bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku, mereno standardom kupovne moći, našla na 60 odsto, odnosno 50 odsto proseka EU, pokazuju preliminarni podaci Evrostata za prošlu godinu.

Evrostat je, kako se navodi na sajtu te institucije, objavio podatke o AIC-u i BDP-u po stanovniku za prošlu godinu, kao merilima materijalne dobrobiti domaćinstava i ekonomske aktivnosti. Kako pokazuju prvi preliminarni podaci, pre nego što su države počele da uvode mere zaštite od COVID-19, AIC po glavi stanovnika izražen u standardu kupovne moći kretao se u rasponu od 59 odsto do 135 odsto proseka EU širom 27 država članica, prenosi Investitor. Veći AIC po stanovniku od evropskog proseka zabeležilo je devet država članica. Kada je u pitanju Zapadni Balkan, bolje pokazatelje od Crne Gore zabeležila je samo Hrvatska, koja je na 66 odsto proseka EU. Najviši nivo u EU zabeležen je u Luksemburgu, 35 odsto iznad proseka EU. Nemačka je bila 23 odsto iznad proseka, a slede je Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Finska, Švedska i Francuska. Gledajući drugo merilo, BDP po stanovniku, iznad Crne Gore je od država regiona samo Hrvatska, koja je na 65 odsto proseka EU. Srbija je na 41 odsto proseka, Severna Makedonija na 38 odsto, BiH na 32 odsto, a Albanija na 31 odsto. BDP po stanovniku se među članicama EU kreće od 53 odsto evropskog proseka u Bugarskoj do 261 odsto u Luksemburgu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here