Crnogorski mediji: Srbija pokazala nepoštovanje prema Krivokapiću

Gov.me/S. Matić
Branislav Nedimović i Zdravko Krivokapić

Zvanična poseta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Srbiji i njegov doček na beogradskom aerodromu i u Crnoj Gori su mahom ocenjeni kao diplomatski skandal. Prema pisanju crnogorskih medija, srpske vlasti su odlukom da Krivokapića dočeka ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u izlizanim farmerkama, pokazale nepoštovanje.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić juče je došao u prvu zvaničnu posetu Beogradu. Iako je reč o poseti na najvišem državnom nivou, Krivokapića na aerodromu nije dočekala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kako nalaže diplomatski protokol, već je to bio ministar poljoprivrede i potpredsednik Vlade Branislav Nedimović. Odeven ne u odelo, već u farmerke. Premijerka je za to vreme držala konferenciju za novinare.

To je izazvalo čitav niz negativnih reakcija u crnogorskim medijima, koji su ocenili ovkav doček krajnje neprimerenim.

Tako “Pobjeda” piše da je ovakav potez Beograda više sramota vlasti u Srbiji, nego što je uspeli pokušaj da se Krivokapić unizi.

“Šta je bila poruka zvaničnog Beograda premijeru Krivokapiću ovakvim gestom, da li je cilj bio da se crnogorski zvaničnik unizi? Efekat je bio sasvim drugačiji: skandal na aerodromu tumači se kao sramota vlasti Republike Srbije koja je takvim gestom pokazala nepoštovanje prema državi Crnoj Gori. Prema protokolu, premijera jedne zemlje treba da dočeka premijer Srbije, ministar spoljnih poslova ili popredsednik Vlade i nije zabeleženo u novijoj praksi Srbije da je premijera jedne države dočekao ministar poljoprivrede, pogotovo neprikladno odeven”, piše “Pobjeda”.

Predsednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Crne Gore i bivši diplomata Miodrag Lekić rekao je za “Vijesti” da bi se način na koji je dočekan premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u Beogradu, teško mogao smatrati primerom dobrih diplomatskih manira.

”Iako su se klasična diplomatska pravila vremenom relativizovala, sama slika dočeka crnogorskog premijera u Beogradu od strane ministra poljoprivrede, ujedno potpredsednika Vlade, i to u vidljivo iznošenim džins pantalonama, je prilično interesantna, zapravo toliko neuobičajena, da bismo je teško mogli smatrati primerom dobrih diplomatskih manira”, rekao je Lekić.

Predstavnici Građanske inicijative 21. maj za crnogorski CDM su, pak, ovo protumačili kao jasnu poruku šta Beograd misli o “odlazećem premijeru”.

“Time su mu odmah stavili do znanja da se radi o zalutalom i odlazećem premijeru koji i ne zaslužuje drugačiji tretman”, naveli su u saopštenju.

Potpredsednik Građanskog pokreta URA Goran Đurović kazao je, takođe za CDM, da način dočeka premijera Krivokapića u prvu zvaničnu posetu Srbiji više govori o domaćinu.

“Ovo ipak govori više o domaćinu. Mi naše susede uvek treba da dočekamo kako dolikuje”, naveo je Đurović na Tviteru.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime