EPA/Boris Pejovic

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović komentarisao je pitanje diplomatskih odnosa sa Srbijom, razgraničenje sa Hrvatskom, kao i sabotiranje imenovanja novih ambasadora Crne Gore od strane aktuelnog predsednika i šefa DPS-a Mila Đukanovića.

Postoje li uopšte diplomatski odnosi sa Srbijom, budući da ova zemlja nema ambasadora u Crnoj Gori? Da li ste o tome razgovarali i hoće li Srbija i kada poslati novog ambasadora?

– Diplomatski odnosi između Srbije i Crne Gore postoje, dok je nivo diplomatskog predstavljanja, nažalost, trenutno na nivou otpravnika poslova. Dobili smo taj neki pomalo ucenjivački i ultimativan stav – ukoliko hoćete da imate bilo šta sa nama, prvo opozovite odluku da je gospodin Božović persona non grata. Ako imate takav stav, to nije mera iskrenih odnosa. Ono što bi bio izlaz iz situacije je da Srbija kandiduje novog ambasadora, a sa druge strane ja očekujem da će Crna Gora vrlo brzo imenovati svog ambasadora u Beogradu. Zasad nemamo najave da bi oni mogli poslati novog ambasadora i to mislim da je vrlo pogrešno.

Šta trenutno radite kada je u pitanju razgraničenje na Prevlaci, sa Hrvatskom? Da li će ovo pitanje biti rešeno u bilateralnim odnosima ili arbitražom i koji je krajnji cilj Crne Gore u ovim pregovorima?

– Pitanje Prevlake je bila takođe jedna od tema dok je ministar spoljnih poslova Hrvatske bio u poseti Crnoj Gori. Dakle, želimo da formiramo novu interresornu komisiju koja će biti sveobuhvatna – od više resora i sa crnogorske i sa hrvatske strane, kako bi se videlo gde smo u ovom trenutku. Poslednji put su se sastale ove komisije – to je bilo 2015, 2016. godine i mislimo da je krajnje vreme da se ovaj proces nastavi. Mi ćemo se truditi da nađemo bilateralno rešenje kroz rad tih međudržavnih komisija, a ukoliko to ne bude moguće ići ćemo na arbitražu. Ja nemam nikakve indikacije da bi pitanje Prevlake, imajući u vidu da privremni protokol besprekorno funkcioniše, moglo da bude neka prepreka na putu Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, ali svakako je dobro da imamo definisano i to pitanje. Ono što je drugačiji pristup je taj što hrvatska strana smatra da treba razgovarati samo o razgraničenju na moru, dok naša strana smatra da bi predmet pregovora trebalo da bude i kopno i more.

Na pitanje kada će formirati tu komisiju, Radulović je kazao da očekuje da će to biti odmah nakon letnjih odmora.

Đorđe Radulović kaže da predsednik Crne Gore Milo Đukanović i dalje opstruira imenovanja pojedninih ambasadora, ali se nada da će se konačna rešenja naći u dijalogu, nakon letnjih odmora.

Vlada CG je do sada opozvala 14 i usvojila predloge za imenovanje 12 ambasadora.

– Postoje osnovane pretpostavke i činjenice da predsednik opstruira imenovanje pojedinih ambasadora. Nakon onog više puta ponovljenog kriterijuma da niko ko je glasao za Ne neće moći da predstavlja zemlju, što je po meni i politički a i etički vrlo problematičan stav, javili su se neki drugi kriterijumi, koji ne mogu biti argumentovani. Verujem da je konačno rešenje u nastavku dijaloga, verujem da bismo nakon odmora mogli da nađemo zajedničko rešenje. Naravno, postoje i krajnosti druge – slanje specijalnog izaslanika, otpravnika poslova, da probamo da prevaziđemo neke stvari, ali mislim da to ne bi bilo dobro za Crnu Goru, ni za naš međunarodni ugled – rekao je Radulović.

1 COMMENT

  1. Da li vi što tražite da Srbija imenuje novog ambasadora time pokušavate da je ucenjujete.Svaka država sama odredjuje gde i koga će postaviti za ambasadora a ne da joj to drugi uslovljavaju.

  2. “…ucenjuje…” Срби су будале зато што уопште имају посла са Црноговцима.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here