wikipedia.org/Anicic

Crnoj Gori nije garantovano da će u Evropsku uniju ući pre Srbije, pišu podgoričke “Vijesti”, koje prenose izjavu portparolke Evropske komisije Ane Pisonero da je tempo pregovora pre svega u rukama zemalja Zapadnog Balkana, gde se ključne reforme moraju ubrzati.

Te reforme, prema rečima Pisonerove, moraju biti u skladu sa zakonima EU, uključujući područja vladavine prava, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, koja su u fokusu procesa proširenje.

Evropska komisija će, navodi se, tokom januara predstaviti svoje predloge za revidiranje metodologije pregovora o proširenju EU, kako bi pregovarački proces bio verodostojniji, predvidljiviji i dinamičniji.

– Vrlo je važno da ako jedna strana pruži nešto, isto to čini i druga. Takođe je bitno da se Zapadni Balkan može povezati i integrisati u ranoj fazi u politiku EU, kako bi stanovništvo moglo početi da ubira benefite – rekla je ona za podgorički dnevnik.

Na pitanje koja je država najbliža da postane članica, da li je to Crna Gora, Pisonerova je odgovorila da Crna Gora i Srbija pregovaraju sa EU.

– Crna Gora je otvorila 32 od 35 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena, dok je Srbija do sada uspela da otvori 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Tempo zavisi pre svega od napretka koji zemlje postižu u skladu sa zakonima EU i od sprovođenja ključnih reformi, uključujući područje vladavine prava, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, koje su u fokusu procesa proširenja -objasnila je ona.

Iz EK su ranije rekli da žele da barem jedna država-kandidat postane članica EU za vreme mandata novog sastava, prenele su podgoričke “Vijesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here