pixabay.com

Postoji više vrsta krompira, ali najčešće se upotrebljavaju beli ili crveni. Ali, znate li po čemu se oni razlikuju i koji je zdraviji?

Obe vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravima. Konzumiranje crvenog i belog krompira takođe nam može pomoći da unosite dovoljno kalijuma i vitamina C.

Gledajući udeo hranljivih materija i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su jako slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija. Ali, način na koji pripremate krompir utiče na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za telo i zdravlje. Bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.

Glavna razlika između ove dve vrste krompira je udeo ugljenih hidrata. Naime, prosečni beli krompir sadrži 36.5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33.9 grama. Uz to, beli krompir ima i nešto malo više kalorija (159) u odnosi na crveni (151).

Jedna od najvećih prednosti crvenog i belog krompira jeste to što sadrže vrstu skroba koji je sličan vlaknima i ugljene hidrate koje telo ne može da svari. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo i onda u debelom crevu počinje da se fermentiše.

Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crevu zbgo čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju creva zdravima.

Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećamo siti, sprečava zatvor, snižava loš holesterol i rizik od raka debelog creva.

Krompir je takođe bogat i kalijumom i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u našem imunom sistemu. Crveni krompir ovde ima blagu prednost u odnosu na beli, s obzirom da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih jedinjenja, zavisno od toga koliko su pigmentirana.

Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za nas. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krompir u tom slučaju peče u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli.

Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here