EPA/YOAN VALAT
Paulo Koeljo

Slavni brazilski pisac Paulo Koeljo danas slavi 73. rođendan. Njegovo najpoznatije delo ”Alhemičar” prodato u 35 miliona primeraka i prevedeno na 80 jezika. Pre nego što se posvetio pisanju radio je kao glumac, novinar, tekstopisac i direktor pozorišta.

Nakon pojave romana Alhemičar 1988. godine, brazilski pisac Paulo Koeljo stiče svetsku slavu. Njegovi romani su odreda svi bili bestseleri, ali da li ste znali da je Paulo Koeljo zapravo počeo da se bavi pisanjem relativno kasno?

Životna priča Paula Koelja vrlo je zanimljiva, pa čak pomalo i intrigantna. I pored velike ljubavi koju je gajio prema pisanju, nikako nije uspeo da se izbori sa svojim roditeljima koji su za njega planirali drugačiji život.

Njegova majka je želela da on postane inženjer ili advokat, zbog čega ga je više puta slala u mentalnu instituciju ne bi li mu “izbila” suludu ideju iz glave o tome da postane pisac. Razlog za to bila je činjenica da se od pisanja u Brazilu ne može živeti. Ipak, Paulo Koeljo je više puta izjavio da je oprostio roditeljima što mu nisu pružali podršku kada mu je bila najpotrebnija, iako je boravak u mentalnom azilu uticao na to da pati da kratkoročnog pamćenja, piše portal ”Portal mladi”.

Paulo Koeljo – Život pre pisanja

Paulo je bio tipični buntovni tinejdžer i prilično loš učenik. Bio je siromašan i vrlo nesrećan u školi. Takođe je bio i meta za siledžije, a taj problem je uspeo da reši zahvaljujući svom talentu za pričanje fenomenalnih priča. Nakon što je upisao pravni fakultet, ubrzo ga je napustio, predavši se drogama, rokenrolu i seksu. Putovao je po svetu kao hipik, a pre nego što je počeo da se bavi pisanjem, bio je glumac, tekstopisac i režiser. Zbog svog političkog aktivizma je hapšen nekoliko puta. Kidnapovan je zajedno sa svojom devojkom, a detalji oko oko događaja i dalje su misterija.

Duhovno buđenje u 38. godini

Zahvaljujući hodočašću u Španiji sa svojih 36. godina, Paulo je doživeo “preobražaj”. U potpunosti je rešio da se posveti pisanju i tako je nastao njegov prvi autobiografski roman o hodočašću, međutim, tek njegova druga knjiga – Alhemičar, mu je donela svu slavu, brojne nagrade, tiraž u 35 miliona primeraka i najviše prevoda knjige živog pisca na svetu. Zanimljivo je to da je Paulo upravo ovaj roman napisao za manje od dve nedelje! Roman predstavlja metaforu njegovog ličnog života, prepreke i pronalaženje svog ličnog životnog cilja jer kroz glavnog lika Paulo je sebi postavio sudbonosno pitanje: ”Zašto mi je trebalo deset godina da naišem svoj prvi roman? “

Zanimljive činjenice o Paulu Koelju:

  • Pred pisanje svakog romana, Paulo ima jedan neobičan ritual, čeka januar svake neparne godine, kako bi počeo sa pisanjem nove knjige
  • Godine 1996. osnovao je institut koji pruža podršku starijim ljudima i siromašnoj deci
  • Ima sopstvenu izdavačku kuću
  • Paulo je član čarobnjačkog društva, odnosno mag
  • Nikada ne govori o nazivu knjige i o onome o čemu će pisati unapred, čak ni svojoj ženi, to je za njega “previše intiman čin”
  • Voli da pije kafu sa strancima
  • Smatra da bi bio dobar strelac, obzirom da mu je streličarstvo veliki hobi
  • Voli da peva

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here