Čudna sudbina malezijskih aviona

0

Fonet/AP
Devet meseci kasnije još uvek nema ni traga od "boinga 777" sa 239 putnika i članova posade
 

Misteriozni nestanak "boinga 777"

Avion malezijske aviokompanije Malezija erlajns 8. marta misteriozno je nestao s radara, sat vremena pošto je poleteo s aerodroma u Kuala Lumpuru ka Pekingu. Let MH370, koji je prevozio 227 putnika, državljana iz 13 zemalja, kao i 12 članova posade, nestao je u 2.40 sati po lokalnom vremenu, navela je malezijska kompanija. Kineska državna televizija javila je da je u avionu bilo 158 Kineza.

Boing 777-200 poleteo je iz Kuala Lumpura u 00.41 sati i trebalo je da stigne u Peking u 6.30 po lokalnom vremenu. Kineski mediji navode da avion uopšte nije ušao u kineski vazdušni prostor. Piloti nisu slali nikakve pozive u pomoć ni upozorenja preko radio-linije gde bi upozorili o promeni smera kretanja. Avion je jednostavno nestao.

Posle dve nedelje malezijski premijer Nadžib Razak saopštio je da je avion najverovatnije pao u Indijski okean. Operatori satelita "Inmarsat i AAIB (Britanski biro za istragu vazduhoplovnih nesreća) su zaključili da je avion na letu MH370 odleteo južnim koridorom (umesto ka severu, za Peking) i da je njegova poslednja pozicija u oblasti Indijskog okana", saopštila je "Malezija erlajns".

Ipak, i dalje je ostala nepoznanica zašto se i kako avion srušio, ali i zašto je promenio putanju. Pominju se tri moguća scenarija – otmica, sabotaža nekog od pilota i iznenadni kvar koji je primorao pilote da uključe automatskog pilota do kraja leta. 

Ni devet meseci kasnije još nema ni traga od "boinga 777" sa 239 putnika i članova posade. Opsežna potraga na Indijskom okeanu, gde se pretpostavlja da je pao avion, nije dala nikakve rezultate i pored upotrebe visokotehnoloških uređaja i mobilizacije nekoliko zemalja. Nedavno se pojavila i informacija da je avion pogodila američka vojska.

Fonet/AP
Avion MH17 izrešetan je različitim projektilima i raspao se u letu
 

Ko je srušio avion iznad Donjecka?

Četiri meseca kasnije, 17. jula, u Ukrajini je pao drugi "boing 777" takođe malezijske aviokompanije. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade kada se avion raspao u letu nad oblašću pod kontrolom proruskih aktivista na nemirnom istoku Ukrajine. Avion je leteo na liniji Amsterdam Kuala Lampur i trebalo je trebalo da uđe u ruski vazdušni prostor u 17.20 časova po moskovskom vremenu, ali se srušio 60 kilometara od granice.

Prvi rezultati analize "crnih kutija" ukazali su da je došlo do naglog gubitka pritiska (dekompresije) putničke kabine zbog "jake eksplozije" izazvane raketom, saopštio je ukrajinski Nacionalni savet za bezbednost i odbranu.

Ukrajinske vlasti optužile su proruske borce na istoku Ukrajine da su srušile avion raketom koju su, navodno, dobili iz Rusije. SAD i jedan broj zapadnih zemalja podržao je tu teoriju i prozvao Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Putina kao odgovorone za tragediju. Ruska vojska je, pak objavila satelitski snimak koji pokazuje let malezijskog aviona pre pada, uz napomenu da je avion leteo 14 kilometara izvan koridora. Takođe, na snimku je pokazan i vojni avion, za koji Rusi tvrde da pripada Ukrajini, kako leti na istoj visini sa "boingom", na udaljenosti od tri do pet kilometara neposerno pre pada "boinga".

Pokazani su i položaji ukrajinskih raketa "Buk" taj dan u oblasti obaranja aviona. Rusija je pozvala SAD da i one pokažu svoje satelistke snimke, uz napomenu da je američki satelit u vreme pada aviona osmatrao taj deo Ukrajine.

Beta/AP
Različiti predmeti koji su plutali morem "otkrili" aviona: Spasioci pronašli 6 tela
 

Nestao i avion Er Azije

Nesreća je zadesila još jedan malezijski avion. Naime, avion kompanije Er Azija sa 162 putnika i članova posade nestao je 28. decembra iznad Javanskog mora, na letu od Surabaje, drugog po veličini indonežanskog grada, do Singapura. 

Komunikacija s avionom je prekinuta pošto je pilot tražio da zbog lošeg vremena i olujnih oblaka uzdigne avion, ali mu je taj zahtev odbijen zbog blizine drugog aviona. Er Azija, regionalna niskotarifna avio kompanija koju je 2001. osnovao malezijski biznismen Toni Fernandes, saopštila je da je avion Erbas A320-200 leteo na predviđenoj ruti, kada je zatražio promenu kursa zbog vremenskih uslova. Kontakt s letelicom izgubljen je dok je bila pod kontrolom indonežanske kontrole letenja i to 42 minuta pošto je avion poleteo sa aerodroma u Surabaji, odnosno sat vremena pre nego što je, po redu vožnje, trebalo da sleti na singapurski aerodrom.

U avionu su bila dva pilota, pet pripadnika kabinskog osoblja i 155 putnika, uključujući i 16 dece i jednu bebu, saopštila je Er Azija.

Dva dana posle nestanka aviona, indonežanski zvaničnici su saopštili da su u vodama gde je nestala letelica primećena tela koja plutaju morem. Spasilački timovi su tela putnika nestalog aviona videli u Javanskom moru, oko 10 kilometara od mesta odakle je pilot poslednji put komunicirao s kontrolom aviosaobraćaja. Najveći broj pronađenih žrtava nije nosio pojaseve za spasavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here