EPA/Mauritz Antin
Sedište Dojče banke u Frankfurtu

Međunarodni monetarni fond pozvao je nemačke banke da ubrzaju svoje planove za restruktuiranje kako bi postale profitabilnije i smanjile rizike.

Poziv MMF-a je usledio nakon što su Dojče banka i Komercbanka u aprilu neuspešno završile pregovore o spajanju. Zvaničnici nemačke vlade zalagali su se za njihovo spajanje kako bi oformili nacionalnog bankarskog šampiona i stavili tačku na pitanje o budućnosti obe banke, koje su imale problema da se oporave od finansijske krize.

„Restruktuiranje se mora ubrzati u bankarskom sektoru kroz dalju konsolidaciju, smanjenje troškova i kontinuirani razvoj prihoda zasnovanih na naknadama“, navodi se u izveštaju MMF-a o Nemačkoj“, a prenosi agencija Rojters.

Sektor životnog osiguranja – koji se bori da isplati polise životnog osiguranja u doba istorijski niskih kamatnih stopa – trebalo bi, kako se ocenjuje u izveštaju, da ubrza svoje udaljavanje od konvencionalnih proizvoda sa garantovanim povraćajem i da se preusmeri na druge vrste proizvoda.

„U tom kontekstu, supervizori bi trebalo da nastave da prate rizik kamatne stope i napredak u implementaciji planova prilagođavanja kako u bankarskom tako i u sektoru osiguranja“, saopštio je MMF.

Međunarodni kreditor je, takođe, ocenio da su izgledi za kratkoročni rast u Nemačkoj i dalje dobri, ali da je najveća evropska ekonomija suočena sa velikim rizicima, kao što su pogoršanje trgovinskih tenzija, dalje usporavanje Kine, „neuređen“ Bregzit i dodatni problemi u evrozoni.

Iz tog razloga, MMF je pozvao nemačku vladu da reformiše poreski sistem kako bi promovisala rast, navodeći takođe da će kombinacija većih poreskih olakšica za domaćinstva i rasta zarada doprineti povećanju potrošnje, pomažući uravnoteženju ekonomije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime