Čudo u Holandiji: Cvole demolirao Ajaks i osvojio nacionalni kup!

0

 

U finalu Kupa Holandije je Cvole deklasirao Ajaks rezultatom 5:1, naneo slavnom klubu jedan od najtežih poraza i stigao do prvog trofeja u svojoj istoriji.

Pored ogromnog uspeha za maleni klub sa severa Holandije utakmicu u Roterdamu obeležili su i navijači Ajaksa, koji su neposredno nakon vodećeg pogotka svog tima izbombardovali teren bakljama i dimnim bombama. Za trenutak se ništa nije videlo i sudija nije imao izbora – prekinuo je meč na petnaestak minuta. Posle kraćih konsultacija legendarni golman Kopljanika Edvin Van der Sar je izašao na travu De Kujpa i poručio navijačima da se pod hitno umire.

"Prekinite s ovim sr…m, ovo samo šteti vašem klubu! Prekinite ili će ovaj klub otići dođavola".

 

Kada se dim razišao meč je nastavljen, ali otišao je u potpuno suprotnom smeru od onog koji su priželjkivale pristalice novog-starog šampiona.

Da su mogli da zamisle šta će posle prekida dogoditi najvatrenijim fanovima tima iz Amsterdama verovatno ne bi padalo na pamet da urade to što su uradili. Posle tog, zaista prelepog pogotka mladog Van Rajna, usledio je uragan plavo-belih i potpuno uništavanje slavnog kluba koje čak ni najluđe pristalice Cvolea nisu mogle da sanjaju.

U periodu od osmog do 50. minuta izabranici Rona Jansa demolirali su Ajaks, postigli neverovatnih pet golova i zacementirali sebi mesto u istoriji ovog kluba. Prva dva pogotka postigao je 19-godišnji Australijanac Rajan Tomas, druga dva Gujon Fernandez. Igrao se 34. minut a na semaforu je stajalo senzacionalnih 4:1.

Frank de Bur nije ništa menjao tokom pauze na poluvremenu. Onda je meč nastavljen i već na startu novi šok za Ajaks. Van Polen je po peti put matirao Vermera. Plavo-bela tribina je eksplodirala, navijači iz Amsterdama u neverici. Više nije bilo nazad. De Bur je pokušao s dve izmene da spasava obraz, uveo je i trećeg napadača, izbacio beka, ali pomoći nije bilo.

"Deset, deset, dajte im deset", čulo se u tim trenucima sa tribinama De Kujpa. Navijači Cvolea, bez sumnje, prisustvovali su verovatno najlepšoj žurci u svojim životima.

Ajaks je u preostalih 40 minuta poslužila sreća da ne primi još koji gol. Šansi je bilo na obe strane, ali rezultat se nije menjao. Euforiju koja je nastala kada se začuo poslednji zvižduk sudije Nijhuisa rečima je nemoguće opisati.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here