Ćutanjem sam odgovorila na ćutanje političara

0

Tihi protest u Zrenjaninu: Dragana Popović

Nedelju dana stemirno sedeli u stolici okrenuti prema gradskoj kući u Zrenjaninu i ćutali?
– Da, ja sam građanka Dragana Popović, rođena pre 35 godina u Jagodini, završila sam Muzičku Akademiju u Beogradu i supruga sam poznatog tenora Ljubomira Popovića, koji je rođen u Zrenjaninu, a inače je solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Zajedno sa suprugom i ćerkicom od pre dve godine živim u Zrenjaninu, a osim profesionalnih nastupa radim i kao profesorka u Muzičkoj školi u Vršcu.

Zašto ste javno ćutali?
– Zrenjanin već punih 10 godina trpi strašan teror bez pijaće vode. Građani kupuju skupu flaširanu vodu, a oni koji nemaju novca, a takvih je mnogo, jednostavno piju vodu iz slavina, koja je puna otrovnog arsena. Zato sam iz revolta odlučila da ćutim svakog dana od 11 do 12 časova, ispred gradske kuće. O tome da smo žedni ćute političari, mediji, građani, a ne nazire se bilo kakvo rešenje, osim slatkorečivih parola u vreme predizbornih kampanja.

Učestvovali ste i na protestima Udruženja Naš grad, naša stvar.
– Jesam, ali ovo je bio lično moj stav, mada nijednog momenta nisam bila protiv da mi se u sedenju i ćutanju pridruže i ostali građani. Dolazili su mnogi da iskažu odobravanje. Pridružio mi se suprug i još nekolicina ljudi, koji su svakodnevno sedeli pored mene i ćutali.

Do kraja naredne godine najavljeno je rešavanje problema sa pijaćom vodom?
– Unazad više godina slušamo sladunjave priče o izgradnji nekakve fabrike vode, blagostanju za sve građane, ali od toga nema ništa. Ja sam samo reagovala kao građanka i ćutanjem odgovorila na beskorisno ćutanje onih koji su odgovorni.

Dobili ste nadimak Didona iz Banata?
– Didona se u antičkim izvorima spominje i kao simbol osvetnice za nanetu nepravdu. Sticajem okolnosti, tumačila sam naslovnu ulogu Didone u baroknoj operi Narodnog pozorišta u Beogradu prošle godine. Nisam nikakva osvetnica, ali me iritira nepravda i inertnost da se o nekom problemu uopšte raspravlja. Performans ćutanja bio je izraz žiteljke grada koji nema ispravnu vodu za piće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here