pixabay.com

Predstavnici Arhiva Vojvodine Zoran Stevanović, viši arhivista i Dejan Jakšić, arhivski savetnik, koji su službeno boravili u Beču, gde su istraživali arhivsku građu u Bečkom državnom arhivu dva puta su posetili Vladičanski dvor Eparhije austrijsko-švajcarske i sastali se sa episkopom Andrejem.

Oni su upoznali vladiku Andreja sa rezultatima višegodišnjeg rada Arhiva Vojvodine na sređivanju arhivske građe, naročito u vezi sa viševekovnom istorijom Srba u Habzburškoj monarhiji.

Episkop je upoznao goste sa istorijom rezidencije episkopa u Beču i molio za podršku tokom opšteg opremanja svečanog salona Vladičanskog dvora.

On je izrazio zahvalnost Arhivu Vojvodine i iskazao zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na planu zaštite arhivske građe.

U toku razgovora iskazana je saglasnost o potrebi zajedničkog rada na zaštiti arhivske građe srpskog porekla van granica Srbije, pre svega u Beču i širom Austrije.

U Sabornom hramu posle svete liturgije vladika Andrej je vernom narodu predstavio ugledne stručnjake i pozdravio ih zaželevši im uspešan rad u Bečkom državnom arhivu i prijatan boravak u prestonici Austrije.

Jakšić i Stevanović su diplomirali na odseku za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, postdiplomske studije završili na predmetu Nacionalna istorija srednjeg veka. Od 2001. godine rade u Arhivu Vojvodine, a bave se i naučnoistraživačkim radom iz oblasti arhivistike, istorije. Objavili su veliki broj knjiga, radova i prikaza, a dobitnici su više nagrada za obradu stare arhivske građe.