Đ. Janković
Spuštanjem zastave označen kraj saborovanja

Završna svečanost 88. Vukovog sabora održana je na otvorenoj pozornici Saborišta u Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog pisma i jezika. Pozdravnu reč uputio je, posle “Himne Vuku” Stevana St. Mokranjca, Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, koji je kazao da su Vuk i Vukovo delo nadvisili i vreme i ljude, što se može reći i za našeg nobelovca Ivu Andrića, kome su i posvećeni programi 88. saborovanja. Tradicionalnu saborsku besedu održao je profesor dr Aleksandar Milanović, s beogradskog Filološkog fakulteta, koji je kazao da je, vođen ključnom idejom što bržeg opismenjavanja srpskog naroda, Vuk krenuo putem normiranja narodnog jezika, a potom i celokupna kultura srpska za njim.

– Vuk je, znajući više od svojih neistomišljenika i uviđajući bolji značaj narodnog jezika za razvitak nacionalne kulture, pratio evropske, romantičarske tokove, koji su istovremeno stizali iz Nemačke i Rusije – istako je Mlanović.

On je rekao i da je “pravi trenutak i mesto” da zamoli da se i u Srbiji broj časova srpskog, kao maternjeg jezika, izjednači s brojem časova maternjeg jezika u zemljama regiona i ostatka Evrope, da medijske i izdavačke kuće budu u zakonskoj obavezi da imaju zaposlene lektore.

Na Saborištu je izveden dramolet u tri slike pod nazivom “Ivo Andrić: častan pobednik”, jer je 88. saborovanje u Loznici i Tršiću od 13. septembra bilo u znaku šest decenija od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Inače, Vukov sabor je drugi put održan u uslovima pandemije korona virusa, a vreme je bilo idealno za saborovanje pod vedrim nebom.