Proteklih meseci austrijskom auto-moto klubu OeAMTC prijavljen je povećan broj prijava prevara vozača na putevima kroz Srbiju. Način rada ovih prevaranata je uvek isti, a to je da vozaču ukazuju najpre na kvar, a potom papreno naplate “popravku”.

Duž glavnih puteva nepoznate osobe iz svojih vozila najpre sirenom ili na druge način pokušavaju da žrtvi ukažu na navodne probleme koje su primetili na njegovom vozilu. Čim se vozač zaustavi da prokontroliše vozilo, oni mu priđu i ponude pomoć. Šlep služba stigne u rekordnom roku, odveze vozilo u radionicu gde se konstatuje skup “kvar”, od nekoliko stotina do 2.000 evra, a od vozača se traži da plati u gotovini – bez izdatog računa.

OeAMTC upozorava da pojedini prevaranti koriste čak i elektronske uređaje za onesposobljavanje elektronike vozila, a pravnica kluba Verena Pronebner savetuje vozačima da budu obazrivi i da ne budu lakoverni.

– Ako vam odjednom neko ukazuje na kvar na vozilu i onda za kratko vreme pristigne šlep vozilo, to je signal za uzbunu. Savetujem u tom slučaju da ostanete mirni i nastavite vožnju – upozorila je Pronebnerova. -Ukoliko vozač sumnja u neispravnost vozila trebalo bi da sam, bez pratnje, ode do neke radionice i proveri automobil.

Ovo, na žalost, nije prvi put da vozači automobila sa stranim registarskim tablicama budu mete prevaranata. Iako je poslednjih godina, zbog strože kontrole, smanjen broj prevara, i dalje postoji opasnost. Kao što su za “Vesti” rekli iz Uprave saobraćajne policije, ranije su bile aktuelnije “obrnute” prevare, gde su lopovi ti koji su glumili vozače automobila u kvaru.

Jedan od najčešćih načina krađa na srpskim putevima godinama su takozvani lažni kvarovi.

– Prevaranti stanu sa automobilom u zaustavnoj traci i signaliziraju vozačima koji dolaze da im je potrebna pomoć oko popravke. Prevashodno zaustavljaju vozila sa stranim tablicama. Kada neko stane, članovi grupe ga zagovaraju, a onda bukvalno otimaju torbice, mobilne telefone. Ukoliko je sam u vozilu, žrtvu pitaju da pogleda njihov motor, da vidi da li može da ga popravi, a jedan od pljačkaša onda krade stvari iz njegovog vozila. Onda sedaju u vozila i beže. Najčešće se ova vrsta krađa dešava u ranim jutarnjim satima, kada je slabiji saobraćaj – upozoravaju u srpskoj policiji.

Vrlo često su mete ovih napada upravo sunarodnici iz dijaspore, koji voze automobile stranih registarskih oznaka, jer ih lopovi zamene za Turke i Grke koji putuju u posetu zavičaju, a glavna su meta ovih kriminalaca. Naime, drumski razbojnici računaju da oni imaju dosta gotovine kod sebe, evre, dolare, te ih zato napadaju po putevima, kako bi lako došli do keša ili zlata.

Pogibije zbog pohlepe

Ponekad prevare i želja za brzim novcem postanu vrlo opasne i uzrokuju gubitak ljudskih života. Dešava se da prevaranti na odmaralištima preseku kablove za ulje ili kočnice, po pravilu stranih registarskih tablica, u nameri da se posle nekoliko kilometara žrtva zaustavi, a prevaranti “nevino” ponude pomoć oko popravke i šlepovanja vozila. Međutim, postoje sumnje da se nekoliko ovakvih slučajeva završilo nesrećama u kojima je bilo mrtvih.

– Treba ipak reći da odavno nemamo slučajeva da postavljaju gume, kamenje i ostale predmete na puteve, pa onda divlje šlep službe vozačima izlupanih auta nude svoje usluge. Imali smo slučajeve kad strani državljanin zaustavi vozilo kod hotela na auto-putu, sipa gorivo i prespava u hotelu. Tokom noći, sipaju mu vodu u rezervoar i ujutru kad krene, automobil stane. Odmah dođu dušebriznici da ponude usluge popravke za velike pare – kažu u saobraćajnoj policiji.

Psima na automobile

Koliko su drumski pljačkaši drski vidi se po primeru koji je za “Vesti” ispričao jedan od vlasnika kafane na auto-putu u blizini Beograda, koji je godinama svedok svakakvih drumskih prevara.

– Sećam se jednog od njih, koji je imao nekoliko velikih pasa koje bi izgladnjivao po nekoliko dana. Onda bi ih noću dovodio na auto-put i hranu im davao samo u levoj kolovoznoj traci. Tako bi ih navikao i onda puštao jednog po jednog. Psi bi stali na put i čekali hranu, ali bi na njih naravno naleteo automobil. On bi se kao slučajno tu zatekao i pružao pomoć za popravku vozila, koje su koštale astronomski. Kada je bivši ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić imao saobraćajnu nezgodu ovde na auto-putu, kada je njegovo vozilo udarilo u psa, znam da je policija istraživala upravo ovaj slučaj, ali koliko znam, ništa nisu uspeli da dokažu – kaže ovaj ugostitelj za “Vesti”.

Živi u Austriji, vara u Srbiji

Kako kažu u srpskoj saobraćajnoj policiji, godinama su čuvari reda imala problema sa jednim državljaninom Srbije koji živi i radi u Austriji, a bavi se drumskim prevarama.

– On sa još nekoliko osoba ima divlju šlep službu i radili su na auto-putu od Bubanj potoka do Jagodine. Nema ih tokom zime, tada su u inostranstvu, a kada krene leto, on dolazi u Srbiju i naplaćuje šlepovanje mnogo više nego AMSS. Za nekoliko meseci zaradi toliko para da ostatak godine može da živi bez problema u Austriji – kažu u saobraćajnoj policiji.