Tanjug
Spokojna budućnost: Nebojša Stefanović i polaznici viših škola

Sablje i mačevi dodeljeni su u Domu Narodne skupštine oficirima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 65. klase Generalštabnog usavršavanja, koji su uspešno završili ovaj nivo školovanja.

Zamenik načelnika generalštaba, general Petar Cvetković dodelio je sablje 27. oficira generalštabnog usavršavanja. A trojici najboljih posebne sablje je uručio ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je dodelio i mačeve svakom od 20 polaznika 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Stefanović je rekao da su danas teška vremena za ceo svet te da su Srbiji potrebna strateška promišljanja, predviđanje izazova i osmišljavanje odgovora na njih.

On je čestitao polaznicima i njihovim porodicama, i ocenio da će u danima rada koji su pred njima imati priliku da opravdaju poverenje koje su im ukazali Vojska, Ministarstvo i Srbija. Stefanović je ocenio da to neće biti lako zbog izazova koje za Srbiju nameću ambijent rata u Ukrajini, kao i borba za dalje evropske integracije, te izazovi na Kosovu i Metohiji.

– Teški i izazovni dani zahtevaće svu vašu snagu, koncentraciju i umeće – rekao je Stefanović i današnje izazove uporedio sa onima koje su prošli naši preci, jer je kroz istoriju Srbija uvek nastojala da bude nezavisna, samostalna i slobodna.

Nastavak ulaganja

Ministar je istakao da su naši preci donosili odluke koje nisu uvek bile po meri velikih sila, ali jesu bile u interesu srpskog naroda, što se radi i danas. On je ponovio poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija opredeljena da gradi mir, ali da nikome neće dozvoliti da izvede pogrom nad njenim narodom.

Stefanović je naglasio da će pre svega zbog odvraćanja pretnji Srbija nastaviti sa ulaganjima u vojsku, a istakao je ljude kao posebno značajan resurs u koji će biti ulagano.

– Nemojte zaboraviti da ste uz ovu čast dobili i veliku odgovornost. Od danas se morate boriti još snažnije da doprinesete očuvanju naše Srbije – poručio je ministar Stefanović i dodao da borba za sigurniju Srbiju i bezbednu budućnost dece mora da se vodi svaki dan.

Zlatna sablja

U ime polaznika obratio se potpukovnik Aleksandar Dumić koji je kao najuspešniji dobio pozlaćenu sablju. Za pokazani uspeh posrebrene sablje dobili su potpukovnici Dušan Mrdak i Miodrag Mladenović.

Dumić je ocenio da su polaznici kroz generalštabno usavršavanje napravili najznačajniji korak u karijeri i podsetio na reči vojvode Živojina Mišića da oficir koji se ne usavršava postaje šarlatan.

– Usavršavanjem koje je trajalo 10 meseci dobili smo satisfakciju za odgovoran rad, ali i obavezu za obavljanje budućih zadataka. Svi polaznici pokazali su rešenost i osposobljenost, a stvoren je i dodatni duh zajedništva – istakao je potpukovnik Dumić, koji se zahvalio i Univerzitetu odbrane.

Polaznici i iz BiH

Generalštabno usavršavanje prošla su tri oficira Oružanih snaga BiH, a troje polaznika iz te države bilo je i na visokim studijama bezbednosti.

Pored oficira u 11. klasi visokih studija bezbednosti su i pojedini državni sekretari, narodni poslanici, službenici BIA, te direktori državnih agencija.

Uče i vojnici

Junska klasa vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka tek je položila zakletvu, ali je već imala priliku da gleda šta sve može da se nauči na obuci.

U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu tokom ove sedmice obavljena je provera specijalističke obučenosti martovaca i to izviđača i nišandžija na tenku M-84 i BVP M-80A. Ovim vojnicima, inače, zbog složenosti dužnosti obuka traje mesec dana duže. Pred njih su na ispitu osposobljenosti postavljeni raznovrsni taktički zadaci koje su izviđači i nišandžije izvršili na zavidnom nivou.

Računajte na nas

Načelnik škole Nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac poručio je da su nastavu pohađali odabrani koji su sada osposobljeni za najviše vojne dužnosti. On je naglasio značaj neprekidnog usavršavanja oficira kako bi ispunili očekivanje da budu oslonac društva i države.

Suvajac je ocenio da je reč o najbrojnijoj klasi do sada, i istakao da su se usavršavali u vreme sukoba, te da su pred nama još veći izazovi.

– Polaznici 65. klase, čija je tema završnog rada bila definisanje strateškog pristupa u rešavanju kosovsko-metohijskog problema, osposobljeni su za buduće lidere – zaključio je pukovnik Suvajac i preneo ministru Stefanoviću da su polaznici sa uspehom odgovorili svim postavljenim zahtevima i da na njih može u potpunosti da računa.

Padobranski desant za desetku

Pripadnici 63. padobranske brigade realizovali su ove nedelje, u sadejstvu sa jedinicama RV i PVO, taktičke vežbe na terenus ciljem provere spremnosti i osposobljenosti Vojske Srbije za snabdevanje jedinica iz vazduha i izvršenje napadnih dejstava na borbeni rasporeda neprijatelja.

U okviru vežbe, izvršeni su specijalni padobranski i helikopterski desant, kao i desantiranje tereta iz aviona koji je od ključnog značaja za izvođenje borbenih dejstava u operativnoj i strategijskoj dubini neprijatelja.

Rezultati pokazaju da su padobranci u potpunosti osposobljeni za izvršavanje zadataka u operacijama specijalnih snaga, a tokom vežbe su unapređeni osposobljenost, sadejstvo i saradnja pripadnika 63. padobranske brigade i RV i PVO.