Z. Mirković
Odlikovanje i ukaz: Ivan i Đorđe Stratimirović uručili priznanje ambasadoru Rodiću

Centar za razvoj Šajkaške odlikovao je ambasadora Srbije u Austriji Nebojšu Rodića, Krstom vožda Đorđa Stratimirovića, za istrajavanje na vrednostima svetosavkih duhovnosti i idejama svesrpskog jedinstva, i u znak zahvalnosti na doprinosu koji je pružio kako bi posmrtni ostaci poslednjeg vožda bili preneti i sahranjeni u Srbiji. Značajno priznanje i Ukaz o odlikovanju, ambasadoru Rodiću je uručio profesor Ivan Stratimirović, praunuk vožda Đorđa Stratimirovića.

Uz zahvalnost voždovim potomcima, ambasador Rodić je istakao da je svako priznanje blagodarnost za ono što je prošlo, ali istovremeno i obaveza za ono što ubuduće treba raditi.

– Ostaje da sprovedemo ideju o postavljanju ploče, kojom će biti obeležena kuća u kojoj je vožd Đorđe Stratimirović živeo u Beču, kao i da među našom dijasporom širimo priču, istinu o našem poslednjem voždu, jer samo tako će i fondacija koji nosi njegovo ime moći da opstane – rekao je Rodić, na svečanosti priređenoj u prostorijama Ambasade Srbije u Beču.

Dodao je da u svim priznanjima, treba biti dovoljno mudar i svestan da ovakva vrsta zahvalnosti nije upućena samo pojedincu, te da on ovo priznanje doživljava kao zahvalnost upućenu svim njegovim kolegama iz Ambasade Srbije, kao i njegovoj porodici, koja je, kaže, “najpresudnija” kada treba raditi nešto, što ne bira vreme.

– Budite nemilosrdni u zahtevima, jer samo tako stvari možete pomeriti. Ako budemo ćuteći očekivali da će se nešto dogoditi, znajte da neće, to će samo prašina prakriti – poručio je ambasador svojim gostima, predstavnicima Centra za razvoj Šajkaške.

Kako se navodi u Ukazu, Centar za razvoj Šajkaške, sa blagoslovom episkopa sremskog Vasilija i uz saglasnost porodice plemenitih Stratimirovića, našao je za potrebno da odlikuje ambasadora Rodića za samopregorno služenje Bogu, SPC i njenom narodu, širom srpskih zemalja i rasejanja, kao i za požrtvovano istrajavanje na vrednostima svetosavskih duhovnosti i idejama svesrpskog jedinstva, a osobito u znak priznanja za pokazanu vernost i značajan doprinos na delu svedočenja vrednosti i očuvanja tradicija Srpske Vojvodine.

Ukaz je pročitao sveštenik Nenad Jovanović, a prof. Ivan Stratimirović je uručujući odlikovanje zahvalio ambasadoru i na trudu koji je uložio da se ostvari poslednja želja vožda Đorđa Stratimirovića – da bude sahranjen u Srbiji. Prošle godine, na Krstovdan, posmrtni ostaci vožda Stratimirovića preneti su iz Beča u Srbiju i sahranjeni u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima, poznatom i kao Gornja crkva. To je bila poslednja voždova želja, koju je pred smrt izrazio u svojim memoarima “Uspomene”.

Šajkaška je geografski region u Srbiji, zauzima jugoistočni deo Bačke između opština Novi Sad, Titel, Žabalj i Srbobran, a objedinjuje 14 naseljenih mesta.

Ukaz je pročitao sveštenik Nenad Jovanović

General iz Kulpina

Đorđe Stratimirović, komandant i general srpske vojske za vreme revolucije 1848. godine u Austrougarskoj, koga su ondašnji Srbi od milja zvali vožd, potiče iz ugledne kuće veleposednika, porodice Stratimirović iz Kulpina (selo u Bačkoj 30 km od Novog Sada), koja poreklo vodi iz Hercegovine. Rođen je u Novom Sadu 7. februara 1822. godine, a sahranjen u Beču, gde je preminuo 15. decembra 1908. godine. Ove godine, 21. februara, dobio je spomen-ploču i ulicu u Beogradu, povodom 200 godina od rođenja. Spomen-ploča se nalazi u ulici njemu posvećenoj, koja u Beogradu na vodi, vodi od stare pošte na Savskom trgu do Kule Beograd. Na spomen-ploči zabeležno je da je vožd – “Vrhovni komandant srpske vojske i prvi predsednik vlade u Srpskoj Vojvodini 1848-1849, diplomata i blizak saradnik vladara iz domova Petrovića, Karađorđevića i Obrenovića, prvi nosilac Obilić medalje i brojnih drugih odlikovanja”.

Prvi put u kući slavnog pretka

Praunuk i čukununuk vožda Đorđa Stratimirovića, Ivan i Đorđe Stratimirović prvi put su tokom boravka u Beču, imali priliku da vide kuću u kojoj je živeo njihov slavni predak. U toj kući, rođeni su sin i unuk vožda, koji su pred Prvi svetski rat proterani u Sarajevo, odakle su došli u Beograd.

Vojnik i diplomata: Đorđe Stratimirović