J. Gajeskov
Grupa učenika lazaričke škole koji su pohađali nastavu 2020.

Srpska pravoslavna parohija i Crkvena opština Sveti Knez Lazar iz sidnejske Aleksandrije sutra upisuju decu u nedeljnu školu.

U nedavnom razgovoru s protom Miodragom Perićem, starešinom sidnejske Lazarice, kao i Milicom Kozlinom, saznali smo da će se upis organizovati u petak, 29. januara u 18.30 časova u Crkvenoj Sali Lazarice.

Zbog neadekvatnog prostora u samoj crkvi, nastava se već niz godina odvija u državnoj školi “Alexandria Public Community School” na adresi Park Rd. Alexandria, nedaleko od crkve.

Časovi se održavaju svakog petka sa početkom u 18.30 do 21.15 časova za decu školskog uzrasta, a za predškolsku grupu (od 3 do 6 godina starosti), časovi se održavaju petkom od 19.00 do 20.15.

Iz nedeljne škole u Aleksandriji najavljuju da će ove godine zvanično početi s nastavom u petak, 5. februara. Inače, Crkvena škola Sveti Knez Lazar u svom programu ima časove veronauke, srpskog jezika i folklora za decu školskog uzrasta.

Šta pruža školska nastava?

– Učenje veronauke i osnovne pojmove srpskog pravoslavlja
– Čitanje, pisanje i razumevanje srpskog jezika
– Učešće u dečijem horu i folklornoj grupi
– Učešće u životu zajednice, odlazak na zajedničke izlete, ekskurzije i redovne letnje

kampove u organizaciji Mitropolije australijsko-novozelandske

– Mogućnost nastavka učenja srpskog jezika u subotnjim školama jezika (Saturday School of Community Languages) i izbor srpskog jezika za maturski ispit (HSC).

Više informacija o subotnjim školama jezika u organizaciji Ministarstva obrazovanja NSW možete pronaći na sajtu: saturdaycl-h.schools.nsw.gov.au ili na broj telefona (02) 7814 2115.

Srpski jezik u ovim školama mogu pohađati učenici od sedmog do 12. Razreda, i to u školama SSCL Liverpool Girls HS Centre u Liverpulu i Smiths Hill HS u Vulongongu.

Šta dete može da nauči?

– Slova srpske ćirilične azbuke
– Osnovne reči i pojmove na srpskom jeziku iz svakodnevnog života
– Osnove muzike i pesmice za decu

Zašto je važno da uče srpski jezik?

– Znanje još jednog jezika (bilingvalnost) pospešuje kod dece učenje drugih jezika i učenje uopšte
– Omogućava detetu da komunicira s članovima porodice koji ne govore engleski
– Povezuje decu s bogatim srpskim kulturnim nasleđem, tradicijom i verom predaka
– Pohađanje škole Sveti Knez Lazar omogućava deci da se uz učenje i igru druže s vršnjacima, nastupaju na priredbama, učestvuju u literarnim i drugim takmičenjima i ispoljavaju kreativne sposobnosti.

Za sve dodatne informacije o školi, zainteresovani mogu da se obrate nadležnom parohu proti Miodragu Periću na broj telefona 0418 270 208 ili putem elektronske pošte: peric.pro.mio@gmail.com.

Takođe, roditelji mogu da dođu sa svojom decom nedeljom ili praznicima u sidnejsku Lazaricu (adresa: 14 Renwick St, Alexandria), kako za dodatne informacije tako i za upis u ovdašnju srpsku školu.

Deo đaka koji su pohađali nastavu 2020. u Liverpulu

Škola “Sveti Luka“ otvara vrata

Obaveštavaju se svi roditelji da je u toku upis dece školskog uzrasta u Srpsku nedejnu školu pri Misionarskoj parohiji Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom predgrađu Liverpul.

Nastava počinje u nedelju 7. februara od 8 sati ujutru, a dan ranije, u subotu 6. februara, časovi veronauke počinju u 19.00 časova, posle večernje službe.

Za sve informacije obratite se učiteljici Dajani na broj telefona 0431 453 876 ili dođite sa vašom decom u liverpulsku crkvu koja se nalazi na adresi: 75 Flowerdale Rd, Liverpool.

Ukoliko živite u ovom delu Sidneja, a želite da vasa deca uče srpski jezik i pohađaju časove veronauke, bićete rado dočekani.

Đaci Srpske škole “Vuk Karadžić” u Kabramati

Počinje nastava u Kabramati

Iz Srpske nedeljne škole “Vuk Karadžić” pri hramu Svetog Đorđa u Kabramati, obaveštavaju da nova školska godina počinje 31. januara. Prvog školskog dana biće upriličeno obeležavanje Savindana, kroz kreativnu radionicu u okviru koje će na zanimljiv način, kroz igru i pesmu, deca učiti o velikom srpskom svetitelju i zaštitniku škola.

Prvi školski dan počinje u 9 sati ujutro, a upis dece u školsku 2021. godinu već je u toku. Svi roditelji koji žele da im deca pohađaju nastavu u Kabramati, za sve informacije o upisu treba da se jave na broj telefona: (02) 9602-4358 ili nedeljom pre ili posle bogosluženja.

1 COMMENT

  1. Језик су нам искварили. Вера ту и тамо. Наслеђе, не пожелимо га неком другом…
    Надајмо се да ће они имати нечим да се похвале својим унуцима.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here