SRNA
Defile pripadnika Trećeg pešadijskog luka

Republika Srpska danas se sa ponosom seća Vojske RS koja je, kako to poručuju ovih dana zvaničnici, odbranila narod i državu stvorenu pre početka ratnih dejstava u BiH. Vojska Republike Srpske službeno je osnovana 12. maja 1992, odlukom republičkog parlamenta, a prestala je da postoji 31. decembra 2005. godine kada je postala deo Oružanih snaga BiH.

VRS je poslednja vojna sila osnovana na teritoriji BiH u građanskom ratu što dovoljno govori o tome ko se i kako spremao za rat u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici. Tokom tri i po godine ratnih dejstava na području BiH život za Srpsku dalo je više od 23.000 vojnika. Njihova imena danas su ispisana u kasarni “Kozara” u Banjaluci gde je sedište Trećeg puka Oružanih snaga BiH koji baštini slavnu tradiciju VRS.

– Srpskom narodu je formiranjem Vojske Republike Srpske 12. maja 1992. godine omogućeno da ostane i opstane na ovim prostorima – rekao je juče ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i ukazao na mnogobrojne važne bitke koje je VRS vodila.

On je podsetio na bitku za proboj “Koridora života” prema Srbiji, odbranu Podrinja od hordi Nasera Orića, koje su počinile ratne zločine za koje niko nije odgovarao. Značajne bitke, istakao je Milunović, vodile su se i na području Sarajevsko-romanijske regije, istakao je i dve Mitrovdanske ofanzive u Hercegovini, gde je herojska Nevesinjska brigada uspela da porazi višestruko jačeg neprijatelja.

Linija fronta koju je branila VRS bila je duga više od 2.500 kilometara, a u njoj je bilo angažovano više od 16 odsto stanovništva, što je izuzetno veliki procenat

– Samo obeležavanje 12. maja je dobra prilika da se mlađe generacije zainteresuju i informišu o značaju tog datuma te o onome što je proizašlo nakon toga. Vojska RS je nastala iz naroda, bila sa narodom i nakon toga prerasla u respektabilnu silu – poručuju iz Trećeg puka.

Iako se poslednjih meseci od političkih predstavnika Republike Srpske mogla čuti ideja da će Srpska da vrati nadležnosti u oblasti vojske, ništa se po tom pitanju nije dogodilo.

Premijer Srpske Radovan poručio je da je 12. maj jedan od najslavnijih datuma naše novije istorije.

– Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, Vojska Republike Srpske sačuvala je svoj narod i presudno uticala na formiranje Republike Srpske u njenim današnjim granicama – naveo je Višković dodavši da odbrana Srpske iz današnje perspektive izgleda kao neustrašiv podvig.

Trasirana sudbina

Predsednica Srpske Željka Cvijanović kaže da je 12. maja 1992. godine trasirana sudbina srpskog naroda na ovom prostoru.

– Nastala iz potrebe da zaštiti sopstveni narod i pravo na život na vekovnim ognjištima, vojska je bila glavna i odlučujuća snaga u odbrani Republike Srpske. Zato se danas sa posebnim pijetetom sećamo svih koji su nam hrabrim delima, ne štedeći svoje živote i delove tijela, omogućili stvaranje slobodne, jake i postojane Republike Srpske – navela je Cvijanovićeva.