Z. Mirković
Jednoglasni: Prvi sastanak u Salcburgu

Kulturno-umetnička društva u Austriji dobila su svoju novu krovnu organizaciju, koja je ovih dana, godinu dana od donošenja odluke o osnivanju zvanično registrovana – Austrijski savez srpskog foklora. Nova krovna organizacija, kako se ističe, povezuje, razvija, unapređuje i koordinira kulturno-umetnička društva na teritoriji Austrije, koja za svoju osnovnu delatnost imaju očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara sa prostora Balkana. Ona prezentuje, neguje i čuva srpsku kulturu, jezik i tradiciju kroz organizovanje festivala, seminara, takmičenja i drugih manifestacija. U Savez su dobrodošla sva srpska društva iz Austrije.

– Posle dužeg vremena, s obzirom na to da već godinama imamo veliki broj folklornih društava u skoro svim pokrajinama Austrije, na sednici pre nešto više od godinu dana u Salcburgu u organizaciji Saveza Srba u Austriji, doneta je jednoglasno istorijska odluka tada 16 prisutnih društava javnim glasanjem da nam je potrebno da osnujemo Austrijski savez srpskog folklora sa sedištem u Beču. Ta odluka potvrđena je još jednom na sastanku u Lincu 9. novembra prošle godine u organizaciji domaćina KUD Ostrog, a na poziv Darka Jurišića, predsednika Saveza Srba u Austriji. Da za ovakvim Savezom postoji veliko interesovanje pokazuje i to da se od 19 društava koja su dobila poziv za sastanak odazvalo čak 16 (najveći broj u prethodnih 15-ak godina), a predstavnici tri kluba su odsustvovali iz opravdanih razloga – podseća Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

Pevačko znanje prenosi mlađima: Aleksandar Stanković

Tako su sednici prisustvovali klubovi “J. J. Zmaj” – Obervaltersdorf, Semberija i Majevica – Presbaum, Jedinstvo, “Stevan Mokranjac” i Bambi iz Beča, “Nikola Tesla” i Ostrog iz Linca, “Knez Lazar” – Gmunden, Opanak, KSZS, “Stevan Sinđelić” i Zavičajno kolo iz Salcburga, Trebava -Zalfelden, Ostrog – Inzbruk, “J. J. Zmaj” – Feldkirh, Kolo – Forarlberg.

Klubovi Mladost – Leobrsdorf, Zavičaj – Tuln i “Branko Radičević” – Beč iz opravdanih razloga nisu mogli da učestvuju.

Na obe sednice utvrđeno je da osnivanje novog saveza nikako ne predstavlja opstruiranje rada postojećeg Saveza Srba u Austriji već rasterećenje istog i fokusiranje na funkcionisanje, unapređenje i bolju saradnju kulturno-umetničkih društava među sobom i sa drugim institucijama kako matice, tako i Austrije.

Zbog aktuelne situacije u vezi sa pandemijom prve aktivnosti nove organizacije su na čekanju, a sledeći koraci biće upućivanje poziva ostalim društvima da se priključe.

Očuvanje i izvođenje tradicionalnih igara osnovni cilj Saveza

 

Udruživanje, a ne podele

Aleksandar Stanković ističe da je novi Savez folklora, zvanično osnovan skoro godinu dana kasnije zbog situacije koja nas je sve zadesila i od marta 2020. donela zastoj i odlaganje svih manifestacija kako klupskih, tako i zajedničkih.

– Raduje me da smo konačno osnovali Austrijski savez srpskog folklora. Prirodna je potreba ljudi da se udružuju i kroz saradnju čuvaju i unapređuju našu kulturu. Želimo da kroz ovaj Savez damo priliku ljudima iz struke da se okupe i definišu potrebe kulturno-umetničkih društava. Potrudili smo se da napravimo kvalitetnu strukturu koja bi kroz razmenu informacija i znanja pospešila rad i poboljšala kvalitet naših društava. Zahvaljujem svima koji su odlučno podržali ovu ideju i pozivamo sve dobronamerne ljude da nam se pridruže. Dosta je deljenja i kaljanja našeg naroda po novinama i sudnicama. Ovaj Savez treba da, u saradnji sa Savezom Srba u Austriji i pokrajinskim zajednicama podigne nivo svesti i kulture našeg naroda i prezentuje našu kulturu na najbolji i najkvalitetniji način – izjavio je za “Vesti” Stanković.

Potpisnici

Potpisnici osnivačkog akta su KUD Zavičaj Tuln, KUD Semberija i Majevica Presbaum, KUD Ostrog Linc, SKSK “Nikola Tesla” Linc, KUD Opanak Salcburg, SKUD “Stevan Sinđelić” Salcburg, KUD “J. J. Zmaj” Feldkirh, KUD “J. J. Zmaj” Obervaltersdorf, KUD Mladost Leobersdorf, KUD Kolo Maria Encersdorf, KUD Jedinstvo Beč, KSD Bambi Beč i SKC “Stevan Mokranjac” Beč.

Za bolju saradnju: Učesnici sastanka u Lincu

Uprava

Uz Aleksandra Stankovića upravu nove krovne organizacije naših KUD-ova u Austriji, pored Stankovića čine potpredsednik Saša Božinović (SKC “Stevan Mokranjac”), sekretar Aleksandar Cakić (KUD “Mladost” Leobersdorf), zamenik sekretara Predrag Pitulić (SKUD “Stevan Sinđelić” Salcburg), blagajnik Dragan Radulović (KUD “J. J. Zmaj” Obervaltersdorf), zamenik blagajnika Emina Đorđević (KUD Jedinstvo Beč), predstavnik umetničkog odbora Vladan Radojković (KSD Bambi Beč), predstavnik Austrijskog saveza srpskog folklora u Savetu Evropske smotre Milorad Runjo (SKC “Stevan Mokranjac” Beč).

Umetnički odbor

Umetnički odbor čine kompetentni i priznati umetnički rukovodioci društava članica pored Milorada Runja i Vladana Radojkovića tu su Ana Branković (KUD Kolo Maria Encersdorf), Aleksandar Pantić (KUD Zavičaj Tuln), Dejan Aleksić (KUD “J. J. Zmaj” Obervaltersdorf), Velibor Todić (KUD Mladost Leobersdorf), Aleksandar Novaković (KUD Semberija i Majevica Presbaum), Goran Čica (KUD Ostrog Linc), Marko Arsić (KUD Opanak Salcburg), Dejan Maksimović (SKUD “Stevan Sinđelić” Salcburg).