Čuvari zaveta Svetog Save

0

Posle večernjeg bogosluženja koje je, uz blagoslov prisutnog episkopa Irineja, služio otac Jovan Cvetić, u Sali CŠO "Sveti Nikola" u Ros ulici predstavnici "Srpskog sabora Dveri", odnosno, Boško Obradović, sekretar i Zoran Radojičić, član Upravnog odbora i koordinator "Srpske mreže" predstavili su plan i program "nacionalne organizacije slobodnih ljudi" koja se bavi i misionarskom delatnošću.

 

(sa desna:)Zoran Radojičić, Boško Obradović, vladika Irinej i otac Jovan Cvetić

Naime, predstavnici "Dveri" su u poslednjih četiri-pet godina obišli 50 gradova.
Glavna tema "Dveri" na njihovim gostovanjima je "Kako očuvati duhovni i nacionalni identitet". Na početku večeri je prikazan promotivni film o "Dverima", koje postoje više od 10 godina, a u kojem je akcenat stavljen na svetosavlje, rodoljublje i duhovni identitet na temeljima pravoslavne vere.
 

Učesnici razgovora u Ros ulici

Boško Obradović je rekao da su "Dveri" postale ozbiljan pokret koji je već imao preko 400 manifestacija i da imaju ogranke na svim univerzitetima u Srbiji. Od Savindana 1999. godine izlazi njihov časopis "Dveri srpske", održavaju se sabori srpske omladine oko poznatih crkvi i svetinja, a kao deo "Dveri" deluje "Srpska mreža" koja spaja mlade ljude iz Srbije i rasejanja. Obradović je rekao da postoji apsolutna državna medijska cenzura za njihov rad u Srbiji, ali da ipak pokrivaju celo područje države putem 25 lokalnih televizija koje emituju njihove emisije.
 

Slava u Vajkolu

"Izgleda da su pojedinci u Srbiji spremni za odricanje od duhovnog i nacionalnog identiteta pred bilo kojom ponudom iz sveta, a pitanje je šta će onda ostati od našeg naroda ako se odreknemo suštine nacionalnog bića" rekao je Obradović, dodajući da je srpsko nacionalno pitanje obnavljanje duhovnosti i morala, odnosno povratak svojim hrišćanskim korenima. U održavanju nacionalnog identiteta, "Dveri" ističu šest najvažnijih elemenata: veru, jezik, pismo, istoriju, kulturu i običaje i državnost, posebno naglašavajući važnost prva četiri. …
 

Zatim je Zoran Radojičić govorio o delovanju "srpske mreže" i njihovim humanitarnim akcijama. "Srpska mreža" je 2007.godine dobila srebrnu plaketu za podvig godine zbog pomoći opstanku narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji…
Kao jednu od tema koju obrađuju "Dveri", predstavljeno je i srpsko porodično pitanje koje tretira 44. broj časopisa "Dveri srpske".
 

Pod nazivom "Pokret za život" prikazano je i pet spotova u kojima se naglašava borba protiv bele kuge, jer u Srbiji godišnje umire oko 30.000 ljudi više nego što ih se rađa.
 

"Medijski nas cenzurišu"
 

Na pitanje, zašto je državni sekretar ministarstva pravde Srbije, Slobodan Homen, u septembru prošle godine tražio zabranu rada "Srpskog sabora Dveri" i da li se taj odnos zvanične vlasti prema njima menja, Obradović je odgovorio:
"Kad god vidimo da vlast čini neki poguban potez po narod, mi reagujemo. To im se nekad sviđa, a nekada ne, ali ne možemo generalno reći da su protiv nas, iako nas medijski cenzurišu. Mi kreiramo nacionalno mnenje, a to ponekad smeta. Ipak, pomaka ima. Vraćeni su srpski grb i himna, veronauka je obavezna u školama i nije sve tako crno. Dijalog nije problem jer je ovo vreme za strpljenje, mudrost, ljubav, mir i red", rekao je Obradović.

 

"Ispada da smo mi autogenocidan narod jer imamo 0.88 procenata dece po porodici", rekao je Obradović.
 

Na kraju je najavljena mogućnost da jubilarni, 10. sabor "Dveri" kao centralnu temu ima povratak Srba u otadžbinu, što je posebno zaintrigiralo prisutne.
 

Briga o trećoj generaciji
 

Predstavljanje i razgovor s predstavnicima "Dveri" trajalo je puna tri sata. "Svaka vaša reč nam pomaže da se ne osećamo usamljenim, pogotovo kad se to iskaže na tako elokventan način", rekla je Vanja Petrović, članica udruženja "SOYA" iz Kvinslenda, postavljajući pitanje održanja treće generacije Srba u dijaspori koja više i ne govori srpski jezik.

 

Boško Obradović se zatim vratio temi neophodnosti organizovanja svetosavskih škola oko CŠO, a kao način zadržavanja srpskog jezika naveo potrebu njegovog govorenja u kući i slanje dece u otadžbinu na godišnje odmore.
 

U nedelju, predstavnici "Dveri" su bili gosti na slavi male škole na srpskom jeziku "Vladika Nikolaj Velimirović" i folklorne grupe "Kosovski božuri" u CŠO u Vajkolu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here