Lična arhiva
Aktivni i posle časova: Učenici iz Kirhajma sa nastavnicama Natašom Milenković i Tatjanom Popović

Dečji kulturni centar Beograd je osmislio način kako da podstakne mališane da se zabave i svojom maštom i kreativnošću obraduju najbliže i nedavno je organizovao foto-konkurs povodom Uskrsa nazvan Moja čuvarkuća.

Na konkursu su učestvovali i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, koja je u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Zadatak učenika bio je da oslikaju jaje i pošalju fotografiju oslikanog jajeta.

Pored velikog broja učesnika, ni pohvale nisu izostale. Zahvalnice je dobilo 19 učenika, od kojih su njih 11 đaci nastavnice Nataše Milenković: Anja Ristić, Oliver Ristić, Damjan Popović, Teodora Jokić i Lazar Jevtić, koji nastavu pohađaju u Kirhajmu, potom Laura Del Regno, učenica dopunske škole u Kalvu, Lazar Đukanov, Jovana Milinković, Dragana Ivetić, Jovana Ivetić i Jelena Ivetić, učenici koji nastavu pohađaju u Ajslingenu.

– Foto-konkurs Moja čuvarkuća bio je izazov za moje učenike i mene. Kreativnost je osobina koju najpre razvijam kod svojih učenika. Osim kreativnosti, maštovitost je vrlo bitna kod dece školskog uzrasta, a potom i upornost i marljivost. Takmičarski duh je takođe vrlo važan aspekt u najranijoj fazi detetovog odrastanja. Ono na čemu stalno insistiram, kad razgovaram sa đacima jeste da je veoma važno učestvovati, truditi se i raditi. Na kraju, nagrade i pohvale ne mogu izostati – istakla je nastavnica Nataša Milenković.

Ona dodaje da osim kreativnosti i maštovitosti, učešćem na ovakvim konkursima stiču naviku da poštuju našu tradiciju.

– Ovaj put su usvojili termin čuvarkuća. Za neke od njih to je bila još jedna naučena reč na srpskom jeziku – ističe učiteljica Milenković.

Lazar Đukanov je učenik prvog razreda. Ovo je njegova prva pohvala, kojoj se veoma obradovao, a ujedno i podsticaj za dalje učenje srpskog jezika. I Dragana Ivetić se veoma obradovala zahvalnici i rado će nastaviti da učestvuje na konkursima, dok su Jovana i Jelena Ivetić i prethodnih godina bile nagrađivane.

Prva pohvala: Lazar Đukanov

Prvu pohvalu je dobio i Damjan Popović, učenik prvog razreda.

– Damjan je presrećan i zaista se puno obradovao – istakla je Dragana, Damjanova mama.

Presrećan: Damjan Popović

Za Lazara Jevtića ovo je treća nagrada u ovoj školskoj godini. Veoma je kreativan, izuzetno lepo crta i govori srpski jezik veoma dobro, iako je rođen i odrastao u Nemačkoj. Teodora Jokić je i prošle godine bila dobitnik nagrada, tako da je ova pohvala dokaz njene kreativnosti, predanog rada i posvećenosti učenju srpskog jezika.

Navikli na nagrade

Laura Del Regno je u ovoj školskoj godini dobitnik tri nagrade. Njan napredak je izuzetan, kao i njen trud. Ona se raduje svakoj pohvali i nagradi, a njeni roditelji su veoma ponosni.

Anja Ristić

Oliver i Anja Ristić su učenici koje svaki nastavnik može poželeti. Vredni su, odgovorni i vrlo kreativni. Rado učestvuju u svim aktivnostima, pa su shodno tome već dobili brojne pohvale i nagrade. Njihovi radovi se mogu videti u više zbornika radova učenika dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg.

Oliver Ristić

Za Jovanu Milinković ovo je treća zahvalnica u toku ove školske godine. Jovana voli da se takmiči i rado učestvuje u svim vidovima nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Tradicija i umetnost

Na konkursu Moja čuvarkuća zahvalnice je osvojilo i osam učenika nastavnice Jovane Knežević: Maja Elek, Luka i Marko Stanković, Dunja i Danina Stevanović, Nikolina Dugić, Lena Travar i Mila Tripković.

Maja Elek

– Dobijene zahvalnice su veoma obradovale đake i njihove roditelje. Njima je to potvrda nesebične predanosti u čuvanju naše tradiciju i izvan granica drage nam otadžbine Srbije. Konkurs Moja čuvarkuća je veoma interesantan zato što spaja tradiciju sa umetnošću, a to je i za učenika i za nastavnika veoma zanimljiv izazov. Učenici su sa zadovoljstvom prihvatili izazov, a osvojene zahvalnice su podsticaj i potvrda da je vredelo dati svoj maksimum – rekla je nastavnica Jovana.

Mila Tripković

Ona ističe da je veliko zadovoljstvo i sreća imati učenike koji su i pored redovne nastave zainteresovani i motivisani da pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku.

– Veoma sam radosna i ponosna na njih koji svakoga dana dokazuju da su upravo najbolji naslednici naše kulture, istorije i tradicije.