A. Vučićević

U senci protesta osmaka i roditelja, širom Srbije u sredu je održan završni kombinovani test za učenike osmog razreda osnovnih škola. Razlog nezadovoljstva malih maturanata je “provaljivanje” testa iz matematike koji je trebalo da polažu u utorak.

– Strašno je da oni nisu u stanju da sačuvaju te testove. Ako to ne mogu da sačuvaju, kako misle da sačuvaju Kosovo? Ja sam zadovoljan kako sam uradio i nisam tu da se bunim zato što nisam učio nego zato što ovaj ministar treba da da ostavku – kaže 15-godišnji Predrag Jevtić koji je sa grupom vršnjaka u sredu protestovao ispred zgrade Ministarstva prosvete.

Većina osmaka smatra da test uopšte ne treba da postoji, zahtevajući da se upis u srednje škole vrši samo na osnovu uspeha iz osnovne škole.

– Ovo je veliki stres za sve nas. Nadam se da ću završiti fakultet i ostati ovde da radim jer volim da živim ovde. Mi nismo ovde da bi nas svrstavali u opoziciju. Mi smo tu da se borimo za nas same – poručuje Milan Živanović, očigledno svestan da će njihov protest dobiti i političku kvalifikaciju.

Tokom protesta u sredu paljene su i baklje, a viđeno je dosta dečaka s navijačkim obeležjima. Neki od sagovornika “Vesti” skrivali su lica, uz obrazloženje da ih većina vršnjaka osuđuje. S terasa i prozora i iz kafića kuda su prolazili u protesetnoj šetnji dobili su aplauze, a pevali su “Nećemo prijemni, jer ste nas pokrali. Nećemo prijemni, jer ste lopovi!”

Pitanje sopstvene odgovornosti zbog najnovijeg skandala ministar prosvete vidi samo na nivou morala, ali nedovoljno da bi podneo ostavku.

– Nije ovo Haški tribunal da postoji komandna odgovornost. Ako treba ministri da se menjaju na dnevnom nivou zbog čaršije, stranaka, sindikata, onda neka to radi onaj ko je odgovoran. Ovakve situacije uvek se dramatizuju i politizuju – izjavio je Mladen Šarčević.

U svakom slučaju, predsednik i premijerka imaju njegovu blanko ostavku koju uvek mogu da aktiviraju, ali su ga Vučić i Brnabićka, kako je rekao, podržali.

Neko će, ipak, morati da odgovara, a ko tačno znaće se nakon što policija i BIA završe istragu gde je u lancu došlo do “pucanja” i odavanja zadataka koji su bili pripremani i čuvani pod posebnim merama bezbednosti.

U sredu je priveden otac jednog đaka za koga se sumnja da je ukrao test iz štamparije u kojoj je zaposlen.

I ovoga puta nadležni krivicu traže u lošem sistemu polaganja ispita, uvedenom 2011, godinu dana pre nego što su sadašnje vladajuće stranke preuzele vlast. Otud ministar najavljuje da će sistem polaganja male mature biće promenjen najkasnije do 2021.

Afera “grudnjak”

Prvi skandal sa testovima desio se 2013. kada je tadašnja radnica “Službenog glasnika” Zorica Matić kombinacije pitanja ukrala prilikom pakovanja i iznela ih u grudnjaku. Ona je kasnije osuđena na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora, a njeni saučesnici na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora, s rokom provere od godinu dana. Ona se pravdala da je to uradila da bi pomogla prijateljima čija su deca tada polagala malu maturu, dok su se testovi brzo našli na tržištu prvo po ceni od 200 evra, a kasnije su đaci mogli doći do sadržine pitanja za samo 1.000 dinara.

Jajima na policajce

I dok ministar prosvete ne vidi razlog za svojom ostavkom, podsećajući da je u poslednjem izveštaju EK njegov resor najbolje ocenjen, opozicija zahteva odlazak Mladena Šarčevića. Roditelji i đaci traže da se završni ispit poništi i da se učenici upisuju u srednje škole na osnovu postignutog uspeha u osnovnoj školi, baš kao što je to bilo i 2013, kad je takođe došlo do neregularnosti.

Na prvom protestu u utorak, ispred zgrade Ministarstva prosvete, neki učenici su gađali policajce jajima, što je osudio direktor policije.