EPA/Mikhail Klimentyev
Vladimir Putin

Poznati američki ekonomist Džefri Saks u intervjuu za nemački „Špigl“ navodi kako ukrajinski rat vidi kao neuspeh Zapada, od Nemačke traži pristup Putinu, a kaže i da su dalje sankcije Rusiji previše rizične.

Kaže kako, antiruske sankcije neće postići svoje ciljeve i pogodiće samo Zapad, pa on ne veruje u njihovu u učinkovitost.

Saks je bio savetnik ruske vlade još 90-ih prošlog veka i smatra se stručnjakom za zemlje u razvoju.

– Predviđam drugačiji razvoj događaja: značajne negativne posledice za ekonomiju ostatka sveta, osim za Rusiju – kazao je Saks.

Ekonomista je sankcije nazvao tipičnim alatom američke spoljne politike. No, uprkos čestoj primeni, restriktivne mere retko deluju, naglasio je američki stručnjak i kao primer naveo sankcije Iranu, Severnoj Koreji i Venecueli, koje su „jadno propale”.

– Tamo nismo promenili režime, a sada želimo baciti na kolena puno veću državu. Rusija je ogromna država, koja takođe ima na raspolaganju 1600 nuklearnih bojevih glava. Baciti Rusiju na kolena je jednostavno nerealno, nemoguća ideja. Ne znam šta je u glavama onih ljudi koji su je osmislili – izjavio je uamerički stručnjak i dodao da će Rusija „lako preživeti” posledice nametnutih sankcija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here